Resolució
Q-06454/2013 Manca de resposta expressa a una reclamació prèvia presentada a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 29/08/2013
Data de l'últim moviment 18/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta expressa a la reclamació prèvia que va presentar a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS) el 27 d'agost de 2013.

Exposa que en data 13 d'agost de 2013 es va emetre una resolució mitjançant la qual es modificava a l'alça l'aportació econòmica de la mare de la promotora al servei de residència assistida per a gent gran amb efectes des del 12 d'agost de 2013.

Segons el que indica la resolució, l'expedient de la persona interessada es va revisar d'ofici i es va constatar una variació en les seves circumstàncies econòmiques, motiu pel qual el 12 d'agost es va iniciar un procediment de revisió d'ofici de la seva participació en el finançament de la prestació concedida.

La promotora mostra la seva disconformitat amb aquesta resolució, ja que considera que no s'ha produït cap modificació en les circumstàncies econòmiques de la seva mare que justifiqui l'augment de la prestació econòmica. Per aquest motiu va presentar una reclamació prèvia el dia 27 d'agost de 2013, a la qual no ha rebut resposta expressa.

Contingut

Segons s'exposa en l'informe de l'ICASS, el càlcul de la resolució PIA de la mare de la promotora s'ha fet en funció de les dades econòmiques de l'any 2011 que consten a l'Agència Tributària, en les quals es dóna compte de la pensió del seu marit. La revisió de la capacitat econòmica de la persona interessada s'emmarca, doncs, en aquest procés de revisió.

El Síndic entén, doncs que la revisió de la capacitat econòmica de la persona interessada es va fer en aplicació de l'article 5.2 de l'Ordre ASC/432/2007, que determina que en el cas de declaració de renda conjunta s'ha d'aplicar, a la calculadora PIA de la persona dependent, el 50% del total de la declaració de renda conjunta com a valor per calcular la seva capacitat econòmica. Amb aquest criteri, doncs, el càlcul s'adequa a la normativa vigent. 

Tot i això, la promotora ha manifestat que, si bé es cert que es va a resoldre la reclamació prèvia que havia presentat vers la resolució PIA de 13 d'agost de 2013 (amb l'emissió d'una nova resolució PIA de data 29 d'octubre de 2013), encara no ha rebut cap explicació sobre quines són les dades econòmiques de la seva mare que s'han fet servir per al càlcul ni sobre com s'ha fet aquest càlcul. 

D'acord amb això, el Síndic demana al Departament de Benestar Social i Família que doni les instruccions oportunes per tal que es doni resposta expressa a la reclamació de la persona interessada i se li exposi clarament el motiu de la revisió i, en concret, les dades econòmiques que es van fer servir per al càlcul de la seva capacitat econòmica, a banda de la manera com s'ha fet aquest càlcul.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/10/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/02/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/05/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
18/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-08857/2013