Resolució
Q-06469/2012 Manca de resposta de l'Ajuntament de Barcelona a una sol·licitud relativa a la llicència d'ocupació per a la fira de filatèlics i numismàtics de la plaça Reial

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Autoritzacions i concessions
Data d'inici 05/10/2012
Data de l'últim moviment 17/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Barcelona a la sol·licitud que va presentar el 22 d'agost de 2011 relativa a la llicència d'ocupació per a la fira de filatèlics i numismàtics de la plaça Reial.

Contingut

En primer lloc, pel que fa als motius pels quals no s'ha donat resposta expressa a la persona interessada, l'informe de l'Ajuntament de Barcelona es remet a l'article 46.4 de l'Ordenança sobre els usos de les vies i els espais públics de Barcelona, i assenyala que la manca de resposta expressa comporta que la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada per silenci. 

En aquest sentit, el Síndic recorda que l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions estan obligades a dictar una resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la sigui quina sigui la forma i el mitjà d'iniciació. 

L'obligació de donar resposta a les sol·licituds que els ciutadans i les ciutadanes adrecen a l'Administració forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, que inclou el dret a obtenir una resolució expressa i que sigui notificada dins del termini legalment establert

Així mateix, l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que el termini màxim per notificar la resolució expressa és de tres mesos comptadors des de la data en què la sol·licitud ha tingut entrada al registre de l'òrgan competent per tramitar-la.

El Síndic també recorda a l'Ajuntament, que la resolució que es dicti ha de motivar la decisió dictada i exposar, per tant, les raons per les quals es denega, de conformitat amb el que disposa l'article 54.1 f) de la Llei 30/1992.

En segon lloc, pel que fa al motiu pel qual es denega la sol·licitud, en el marc d'un expedient de queixa similar la causa al·legada per fonamentar la denegació de la llicència era l'interès general i el fet que la plaça ja acull altres usos. Dos mesos i mig més tard, l'Ajuntament al·lega que no autoritza l'ocupació de noves places i remet a l'Associació de Filatèlics i Numismàtics, de la qual cal ser membre, en el cas que es vulgui posar una parada.

El darrer informe, a més, assenyala que es va detectar que la informació que recollia el web municipal no era correcta i que s'ha demanat a la Direcció d'Atenció al Ciutadà que la retiri. 

També es fa constar que els Serveis Jurídics del Districte han començat a treballar en una nova normativa per regular la Fira de Filatèlics i Numismàtics de la plaça Reial.

Per tant, si es confirma que actualment en el sector de la plaça Reial l'Ajuntament no atorga llicències perquè l'autorització d'ocupació va ser objecte d'un conveni amb l'Associació de Filatèlics i Numismàtics de conformitat amb l'article 52 de l'Ordenança, el Síndic suggereix que es faci constar aquesta informació al web municipal perquè qui hi estigui interessat pugui posar-se en contacte directament amb l'Associació, i evitar la tramitació d'una sol·licitud que haurà de ser atesa pels serveis del Districte en sentit desestimatori. També suggereix que es valori la conveniència d'informar que l'Ajuntament té en estudi regular aquesta fira concreta a partir d'una normativa pròpia en la qual està treballant.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/11/2012 Districte de Ciutat Vella Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Districte de Ciutat Vella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2013 Districte de Ciutat Vella Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/04/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/04/2013 Ajuntament de Barcelona Vulneració
30/04/2013 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
27/02/2014 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
10/04/2014 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
14/04/2014 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
08/10/2014 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
15/12/2014 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
17/12/2014 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-01440/2012