Resolució
Q-06473/2011 Disfuncions en el proveïment de serveis d'atenció i protecció a la infància i l'adolescència per part de la Fundació IDEA.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 21/10/2011
Data de l'últim moviment 06/03/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa denuncia diverses irregularitats de la Fundació IDEA, que gestiona centres d'acolliment de la Direcció General d'Atenció la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA).

Concretament, exposa la informació següent sobre la Fundació IDEA, que gestiona la ludoteca: 

- Aquesta fundació ha acomiadat persones llicenciades que feien funcions d'educador però que no tenien l'habilitació corresponent i les ha substituït per persones sense cap titulació;

- L'entitat no cobreix les baixes dels treballadors, de la qual cosa se'n ressent la tasca dels educadors, ja que sovint la ràtio d'educador per nombre d'infants en els recursos gestionats per aquesta entitat no és l'adequada per donar les mínimes atencions; 

- I recentment, una persona menor va ser agredida pel coordinador de la Fundació a l'edifici de la DGAIA, fets que van ser posteriorment investigats i minimitzats, i es va arxivar l'expedient obert per manca de proves, atès que la persona implicada va negar haver fet el que altres persones havien presenciat.

La promotora fa constar que aquesta situació i altres de similars que afecten els recursos de protecció s'han posat en coneixement dels responsables de la DGAIA. En aquest sentit, fa referència a algunes entitats que s'han convertit en veritables empreses sense escrúpols i que ningú no controla, amb la confiança que no tenen ànim de lucre.

Contingut

Recentment el Síndic ha rebut una altra queixa referida també a presumptes disfuncions de la Fundació IDEA, que fa incidència a les mateixes qüestions denunciades per la promotora d'aquesta queixa, és a dir, d'una banda, que aquestes irregularitats provoquen malestar als educadors, i que els infants en pateixen les conseqüències; i de l'altra, que la DGAIA és coneixedora d'aquestes irregularitats. 

Per tant, el Síndic entén que hi ha una possible manca d'atenció adequada als infants i als adolescents atesos en els serveis i centres gestionats per la Fundació IDEA, a causa, d'una banda, de la manca de titulació d'algunes de les persones que exerceixen d'educadors i de coordinadors d'educadors; i de l'altra, de la manca de substitució de les baixes i vacances, que té per conseqüència una ràtio educador/infant insuficient per cobrir les necessitats dels infants i dels adolescents que la Fundació té a càrrec seu.

Per aquest motiu, el Síndic he fet arribar al Departament de Benestar Social i Família les consideracions i els suggeriments següents:

Des de la perspectiva de l'article 3 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, l'Estat ha d'assegurar la protecció i l'atenció necessàries per a tots els infants de la seva jurisdicció; ha d'establir normes per a les institucions, serveis i recursos i ha d'assegurar que es compleixen, mitjançant una supervisió acurada. 

En conseqüència, el deure dels estats a la llum d'aquest article és assegurar el desenvolupament d'institucions, recursos i serveis, motiu pel qual els estats no poden ser complaents amb la forma en què s'ofereixen aquests serveis.

D'altra banda, segons l'article 20 de la mateixa Convenció, un infant temporal o permanentment privat del seu entorn familiar [...] té dret a una atenció i protecció especial de l'estat. L'atenció especial a la qual tenen dret els infants tutelats cal interpretar-la com el proveïment del recurs en què han de viure, però també com la cura i l'atenció que necessiten quan han patit negligència o maltractaments.

Així, l'infant sota tutela de l'Administració té dret a un entorn de criança, afecte i educació que substitueixi els pares i que li aporti la cobertura de les necessitats bàsiques en la vida quotidiana.

Per tant, si la vida dels infants en centres és en si mateixa un instrument reparador tenint en compte les circumstàncies especials que han patit els infants que hi resideixen, cal garantir un treball educatiu especialitzat i una atenció individualitzada que només són possibles si es compleixen aquests requisits.

D'acord amb això, el Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família que:

1. Es revisin les titulacions i la preparació professional de les persones que exerceixen d'educadors i de coordinadors dels serveis i centres gestionats per la Fundació IDEA.

2. S'exigeixi el compliment dels requisits establerts en el Plec de prescripcions tècniques dels serveis adjudicats a la Fundació IDEA, respecte del personal de què ha de disposar cada servei.

3. Se supervisi estretament la cobertura de les baixes dels educadors, sigui per malaltia o per vacances.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
26/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
05/07/2012 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
01/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
06/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
06/03/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Comunicació a Administració finalització del seguiment

Expedients Relacionats

Q-00540/2011
Q-03944/2011