Resolució
Q-06487/2011 Disconformitat amb l'Ajuntament de Barcelona per la manca d'entrada en funcionament, el curs 2011-2012, de les escoles bressol municipals Jaén, Caspolino i els Patufets de Navas

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 24/10/2011
Data de l'últim moviment 11/10/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut un grup de queixes referides a la manca d'entrada en funcionament, el curs 2011-2012, de les escoles bressol municipals de l'Ajuntament de Barcelona Jaén, Caspolino i els Patufets de Navas, per a les quals les persones interessades havien formalitzat la sol·licitud de preinscripció a nom dels seus fills i els havia estat assignada plaça en algun d'aquests centres. Al setembre se'ls va comunicar que aquestes escoles bressol no es posarien en funcionament aquest curs i que, en conseqüència, no tenien plaça assignada. 

Les famílies afectades van formalitzar la sol·licitud de preinscripció en aquestes escoles d'acord amb la informació facilitada pel Consorci d'Educació de Barcelona en l'oferta de places, i se'ls va assignar plaça en aquests centres. En canvi, no consta que es dugués a terme la formalització de matrícula a les escoles bressol, que encara no han entrat en funcionament.

Contingut

En vista de la informació recollida es fa palès un mal funcionament de l'Administració en aquest cas, pel fet que va incloure dins del procés de preinscripció les escoles bressol esmentades i va assignar a les famílies unes places inexistents, ja que formen part de centres que no han entrat a hores d'ara en funcionament. En aquest sentit, l'oferta d'aquestes places sense garantia de disponibilitat efectiva al mes de gener incompleix el deure d'informació a les famílies que imposa la normativa de preinscripció com a punt de partida per dur a terme el procés i, de manera més general, conculca el dret dels ciutadans d'obtenir informació veraç i de qualitat de les administracions.

D'altra banda, el fet que la manca d'entrada en funcionament afecti no un sol centre, sinó tres, i el fet que aquest retard no sigui atribuïble a factors externs a l'Ajuntament de Barcelona fan pensar en un funcionament de l'Administració que no ha tingut en compte els principis d'eficàcia i eficiència que ha de regir l'actuació de les administracions.

El Síndic no té informació relativa a la informació facilitada a les persones interessades quant a les dates de matriculació previstes. En aquest sentit, sense ser possible equiparar la formalització d'una matrícula, no es pot menystenir l'assignació de plaça individual efectuada a les persones interessades i l'expectativa legítima que els genera. L'actuació de l'Ajuntament, sense haver formalitzat les matrícules però havent assignat plaça als sol·licitants, contravé el principi de confiança legítima que ha de regir l'actuació de l'Administració, que té per finalitat garantir la previsibilitat de les situacions i de les relacions jurídiques en la relació amb les administracions.

Finalment, cal assenyalar que, sens perjudici dels dèficits detectats, l'Ajuntament de Barcelona ha adoptat mesures de caràcter extraordinari per compensar les famílies afectades, com ara la reserva de places per al curs vinent i la cerca de solucions alternatives individuals.

Tanmateix, el Síndic considera que s'ha produït un mal funcionament de l'Ajuntament de Barcelona, que no ha ajustat la seva actuació als principis d'eficàcia, bona fe i confiança legítima i, en conseqüència, ha suggerit que, d'una banda, es mantingui l'adopció de mesures per trobar solucions alternatives a les famílies afectades i facilitar-los informació; i de l'altra, es posin els mitjans per assegurar que l'oferta de places d'escola bressol en el procés de preinscripció sigui real i efectiva, i per evitar que es reprodueixin aquests fets.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/11/2011 Regidoria d'Educació i Universitats Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/12/2011 Regidoria d'Educació i Universitats Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/04/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/04/2012 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/06/2012 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/07/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució
06/07/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució
11/10/2012 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat
11/10/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-06373/2011