Resolució
Q-06494/2013 Disconformitat amb l'apropiació, per part d'un particular, d'uns carrers a la urbanització Pla d'Avall, al municipi d'Anglès

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 02/09/2013
Data de l'últim moviment 15/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Anglès Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'apropiació, per part d'un particular, d'uns carrers a la urbanització Pla d'Avall, al municipi d'Anglès.

Contingut

De la informació de què es disposa es desprèn que el problema se centra en la tanca que impedeix el pas per la meitat est del vial a què es refereix la persona interessada.

Amb relació a aquesta tanca, l'Ajuntament informa que, en comprovar que el titular no havia atès els compromisos contrets amb l'Ajuntament ni les condicions imposada en les llicències d'obres d'enderrocar-la, la Junta de Govern, en data 15 de gener de 2013, va acordar iniciar un expedient de recuperació d'ofici. El titular de la tanca va representar recurs de reposició contra aquesta resolució, en què al·legava que la tanca disposa de llicència municipal d'obres, atorgada de conformitat a un acte de replanteig. L'Ajuntament, posteriorment, havia detectat que la tanca es trobava situada erròniament i va ordenar-ne l'enderroc. 

En aquest cas, però, es donen les circumstàncies següents:

1. El terreny on s'aixeca la tanca és de titularitat municipal. Pel que fa a terrenys destinats a sistemes urbanístics ja adquirits per l'Administració, com es dedueix que és el cas d'aquest vial, només s'admet, d'una banda, l'ocupació temporal per raó de l'execució d'obres o la prestació de serveis públics; i de l'altra, la utilització temporal i esporàdica per a usos determinats (mercats ambulants, activitats de lleure, esportives, recreatives o culturals i aparcament públic).

2. La tramitació de la llicència no compleix els requisits formals establerts per la normativa urbanística, ni pel que fa al tràmit d'informació públic ni a la participació de la comissió d'urbanisme.

També cal recordar que, d'acord amb l'article 53 del Reglament del patrimoni dels ens locals, la destinació pròpia dels béns de domini públic és la utilització per a l'ús general o per a la prestació de serveis públics. 

Consegüentment, el Síndic considera que la tanca en qüestió no està inclosa en el tipus d'obres i usos provisionals que poden ser autoritzats ni a l'empara de l'article 91 del Decret legislatiu 1/1990, de 12 de juliol, ni dels textos refosos que l'han succeït, com tampoc del règim aplicable amb posterioritat a la modificació introduïda per la Llei 3/2012, de 22 de febrer, de 
modificació del Text refós de la Llei d'urbanisme.

Atès tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament d'Anglès que torni a considerar la seva decisió en relació amb aquesta tanca i valori la possibilitat de revisar l'acte de replanteig per corregir-lo; i que, en virtut d'aquesta revisió, ordeni l'enderroc de la tanca i indemnitzi el titular pels danys que l'actuació de l'Ajuntament li hagi ocasionat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/10/2013 Ajuntament d'Anglès Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/11/2013 Ajuntament d'Anglès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/03/2014 Ajuntament d'Anglès Resolució pendent d'acceptació
16/05/2014 Ajuntament d'Anglès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/10/2014 Ajuntament d'Anglès Segona reiteració / No col·laboració
15/09/2015 Ajuntament d'Anglès Segona reiteració / No col·laboració