Resolució
Q-06507/2012 Disconformitat amb la manca d'admissió d'una sol·licitud d'ajut de menjador escolar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 08/10/2012
Data de l'últim moviment 16/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que el curs passat no s'admetés la sol·licitud d'ajut de menjador escolar que va presentar.

Exposa que va presentar la sol·licitud en data 6 de setembre de 2011, un cop finalitzat el període inicial, i que en el seu cas es va donar un dels tres supòsits previstos per poder presentar sol·licituds durant aquest segon període, que era l'existència de circumstàncies sobrevingudes en la situació econòmica familiar. Tot i això, l'escola li va comunicar que el Consorci d'Educació de Barcelona no permetia presentar cap nova sol·licitud.

Contingut

En l'informe tramès pel Consorci d'Educació de Barcelona s'assenyala que a causa de la manca de disponibilitat pressupostària només es van poder atendre dos dels tres supòsits previstos per al segon període obert de presentació de sol·licituds, les que van quedar en llista d'espera, admeses en el període inicial, i les sol·licituds de nova incorporació.

Un cop analitzada la resolució de convocatòria d'ajuts de menjador per al curs 2011/2012, el Síndic observa que en l'article 3 s'establia un període inicial de presentació de sol·licituds i un segon període, obert un cop finalitzat el període inicial. Segons les bases de convocatòria, l'obertura d'un segon període de presentació de sol·licituds no tenia caràcter obligatori, sinó que estava condicionada a l'existència de disponibilitat pressupostària. 

Tot i això, les bases dels ajuts no establien una priorització entre els tres tipus de sol·licitud en cas que no hi hagués pressupost suficient per cobrir totes les sol·licituds d'aquest segon període. En aquest sentit, no es feia referència a la possibilitat de no atendre una de les tipologies de sol·licitud previstes, en aquest cas les derivades de canvis sobrevinguts en la situació econòmica familiar.

Segons la redacció de les bases de l'ajut, doncs, les persones que al·legaven un canvi en la situació socioeconòmica tenien dret a presentar la sol·licitud d'ajut de menjador en aquest segon període d'admissió i, en conseqüència, que aquesta fos valorada.

El Síndic considera que davant la manca de pressupost suficient s'hauria d'haver admès totes les sol·licituds que complien els requisits establerts per al segon període d'admissió, s'haurien d'haver valorat i s'haurien d'haver atorgat els ajuts en funció de la puntuació obtinguda segons les bases i la disponibilitat pressupostària existent.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Consorci d'Educació de Barcelona que:

1. En compliment del que estableixen les bases de convocatòria de l'ajut de menjador corresponent al curs 2011/2012 , s'admeti la sol·licitud de la persona interessada, se'n faci la valoració i, en cas d'obtenir la puntuació necessària, se li atorgui l'ajut.

2. De cara a futures convocatòries, en cas d'establir-se un segon període de presentació de sol·licituds, s'especifiqui els criteris d'atorgament en el cas que no hi hagi disponibilitat pressupostària per atendre totes les sol·licituds d'aquest segon període.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/10/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/05/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/05/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/03/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/05/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Irregularitat
16/05/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat