Resolució
Q-06532/2014 Disconformitat amb la resolució de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts que desestimava l'aprovació de desistiment d'una reclamació de responsabilitat patrimonial

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 29/08/2014
Data de l'últim moviment 30/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució de l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts que desestimava l'aprovació de desistiment de la reclamació de responsabilitat patrimonial que va formular el 25 de setembre de 2013 arran de la caiguda de la seva filla en una plaça del municipi.

Exposa que en caure, la menor va picar contra una tapa metàl·lica que estava oberta i que hauria hagut d'estar tapant els conductes elèctrics d'alta tensió. Al moment de la caiguda, la menor va perdre el coneixement i es va fer una ferida oberta que va requerir cirurgia i que ha evolucionat formant un queloide, d'acord amb l'informe mèdic que aporta.

En data 18 de desembre de 2013, l'Ajuntament va aprovar el desistiment de la reclamació formulada per la promotora al·legant que els informes mèdics que va presentar es limiten a establir que la menor té una contusió al tòrax a conseqüència d'un cop contra una tapa metàl·lica, i no especifiquen les valoracions i la puntuació de la lesió que determinen l'import reclamat.

Contingut

El Síndic posa de manifest que, amb independència del fet que, certament, no constin quins són els barems que la promotora de la queixa  ha tingut en compte al moment de fer l'avaluació, quan l'article 6 del Reial decret 429/1993, de 26 de març, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments de les administracions públiques en matèria de responsabilitat patrimonial, es refereix als requisits que ha de complir la reclamació de responsabilitat patrimonial, pel que fa a l'avaluació econòmica dels danys, determina que aquesta avaluació s'ha d'especificar ?si és possible?.

L'avaluació econòmica ?raonada? del dany no és, doncs, un requisit d'admissió a tràmit de la reclamació i encara menys es pot presumir que, pel fet de no fer constar quines són les valoracions i puntuacions atribuïdes a la lesió que han servit a la persona interessada per concretar la quantia de la seva demanda en vulgui desistir.

La voluntat de la persona interessada ha estat clarament manifestada, tant pel que fa a la sol·licitud del rescabalament dels danys físics com dels danys morals, i ella mateixa reconeix la dificultat que li ha suposat avaluar-los tenint en compte, d'una banda, que es tracta d'una menor que no ha estat de baixa temporal per incapacitat respecte d'una activitat professional i, de l'altra, que l'evolució de la curació de les lesions és encara impredictible. 

Però la normativa vigent no pretén que l'avaluació econòmica dels danys quedi determinada abans que es tramiti el procediment. Ans al contrari, la seva finalitat és que, un cop la reclamació es formuli davant l'òrgan competent, si compleix els requisits establerts a l'article 6 del Reial decret 429/1993, s'admeti i s'impulsi el procediment en tots els tràmits necessaris per a la determinació, el coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució que haurà de declarar, si escau, l'existència de responsabilitat imputable al funcionament dels serveis públics, la valoració del dany causat i la quantia de la indemnització. 

En conseqüència, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts que doni les ordres oportunes per tal que, a l'empara de l'article 105.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, es revoqui la resolució d'aprovar el desistiment de la reclamació de responsabilitat patrimonial formulada per la promotora i s'admeti a tràmit, fins arribar a dictar la resolució que correspongui.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/11/2014 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resolució pendent d'acceptació
10/12/2014 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/01/2015 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Irregularitat
30/01/2015 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Seguiment finalitzat