Resolució
Q-06537/2011 Descontentament amb l'escrit rebut de l'Organisme de Gestió Tributària i signat per la cap del Servei de Coordinació i Contractació, amb relació a les seves queixes reiterades sobre la manca de resposta als seus anteriors comunicant que el rètol sobre la prohibició de fumar que es troba a l'entrada de l'Oficina de Pallejà incompleix les disposicions normatives.

Matèries
Cultura i llengua
Vulneració dels drets dels castellanoparlants
Data d'inici 25/10/2011
Data de l'últim moviment 12/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Disconformitat amb la resposta de la Diputació de Barcelona a la reclamació per l'idioma en que està el rètol de prohibit fumar a l'oficina de l'Organisme de Gestió Tributària de Pallejà. La persona interessada considera que incompleix la Disposició addicional tercera de la Llei 42/2010 de 30 de Desembre sobre el tabac i rètols informatius, on segons el promotor s'estableix que aquests rètols han d'estar redactats en castellà.

Contingut

El promotor de la queixa manifesta el seu descontentament amb l'escrit rebut de l'Organisme de Gestió Tributària (en endavant, ORGT) i signat per la cap del Servei de Coordinació i Contractació, amb relació a les seves queixes reiterades sobre la manca de resposta als seus anteriors comunicant que el rètol sobre la prohibició de fumar que es troba a l'entrada de l'Oficina de Pallejà incompleix les disposicions normatives.

De l'examen de la normativa vigent queda clar que a la disposició addicional tercera de la Llei 42/2010, de 30 de desembre, per la qual es modifica la Llei 28/2005, de 26 de desembre, sobre mesures sanitàries en front del tabaquisme,  amb relació als centres o dependències en què existeix la prohibició de fumar, s'estableix que a l'entrada i en un lloc visible es col·locaran rètols en què s'anunciarà la prohibició del consum de tabac i en els llocs en què, en el seu cas, es trobin zones habilitades per fumar, els rètols estaran redactats en castellà i en la llengua cooficial amb les exigències requerides per les normes autonòmiques corresponents. 

Queda clar, d'una banda, que la normativa que s'invoca en el rètol fotografiat no és l'actualment vigent, sinó la modificada i, d'altra, que el rètol no està redactat en les dues llengües cooficials a Catalunya. 

Tanmateix, s'informa al promotor de la queixa que el pictograma no indueix a error sobre la prohibició que després figura retolada únicament en català, doncs és perfectament intel·ligible la seva finalitat sobre el veto al consum del tabac en l'edifici públic i la informació que es pretén comunicar.

El Síndic recorda el deure d'evitar tot tipus de discriminació i indefensió per a la ciutadania i, en els casos en què aquesta situació es pugui arribar a produir, suggereix donar les ordres oportunes per tal que en la informació complementària dels pictogrames es faci servir, a més a més de la llengua pròpia, la llengua castellana.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/12/2011 Diputació de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 142/2010, d'11 d'octubre, pel qual s'aprova la Cartera de Serveis Socials 2010-2011- DOGC.5738 (20/10/2010)