Resolució
Q-06544/2011 Disconformitat amb la gestió dels ajuts de menjador escolar de l'escola Anna Mogas, de Granollers

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 25/10/2011
Data de l'últim moviment 03/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la gestió dels ajuts de menjador escolar de l'escola Anna Mogas, de Granollers.

Exposa que l'escola ha informat els alumnes que fins que no rebin l'ajut del Consell Comarcal del Vallès Oriental no podran fer ús del servei si les seves famílies no en sufraguen mentrestant el cost. Un cop reben l'ajut, l'import pagat per les famílies els és retornat.

Contingut

En l'informe del Departament d'Ensenyament, s'exposa que l'escola Anna Mogas és un centre concertat amb una proporció d'alumnat amb necessitats educatives específiques elevada i amb una situació financera delicada que, davant la manca de pagament a l'inici del curs escolar dels ajuts de menjador per part del Consell Comarcal del Vallès Oriental i arran del retard en la transferència de recursos per part del Departament d'Ensenyament i la impossibilitat de sufragar l'import a abonar de l'empresa de menjador, va sol·licitar a les famílies beneficiàries de l'ajut que avancessin els diners.

D'acord amb aquest informe, el Departament d'Ensenyament afegeix que des dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Oriental-Maresme s'han mantingut diferents actuacions amb representants del centre, i s'ha demanat a l'escola que intentés vehicular aquest problema de manera que cap alumne es quedés sense rebre el servei. Amb tot, a causa d'aquesta situació, dues famílies (d'un total de disset famílies beneficiàries d'aquesta prestació) no van fer ús del servei de menjador escolar mentre no rebien l'ajut.

Des de la perspectiva de la defensa dels drets dels infants, el Síndic considera que aquest procediment vulnera el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, atès que pot suposar l'exclusió de l'alumnat amb més dificultats econòmiques de l'accés al servei de menjador en cas que no pugui fer-se càrrec de la quota total o parcial mentre no es cobra l'ajut. De fet, es dóna la paradoxa que famílies que reben ajut de menjador per no poder sufragar-ne el cost es veuen obligades a pagar la quota mentre no hagin rebut l'import de l'ajut concedit. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament, d'una banda, que desenvolupi les mesures financeres pertinents per tal de resoldre el retard en la concessió dels ajuts de menjador escolar, a fi d'evitar aquesta situació vulneradora del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats; i de l'altra, que intercedeixi amb els responsables de la gestió dels menjadors escolars i dels centres afectats (especialment els que tenen més dificultats financeres) per tal que el retard en la transferència de finançament als consells comarcals i en la concessió dels ajuts individuals no derivi en desigualtats d'accés al servei, i que treballi amb els consells comarcals per resoldre aquesta situació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/11/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/01/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/02/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
06/02/2015 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat
03/06/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat