Resolució
Q-06570/2011 Disconformitat amb la plaça escolar assignada a un alumne de P4 amb domicili familiar a Reus

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 26/10/2011
Data de l'últim moviment 16/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la plaça escolar assignada al seu fill, alumne de P4, amb domicili familiar a Reus. 

Els pares de l'alumne exposen que van fer la presinscripció dins de termini, i que els va ser assignada una plaça en una escola; per canvi de domicili, atès que aquesta escola els quedava lluny, els van informar que hi havia plaça en una nova escola, però la directora del centre els va dir que no podien atendre el seu fill (el qual pateix un retard generalitzat però no necessita cap atenció especial); l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògica (en endavant EAP) els ha aconsellat un centre privat, però la família no s'ho pot permetre econòmicament.

Per aquest motiu, els promotors s'han adreçat a la Inspecció d'educació i a l'EAP, i han demanat una plaça en una escola pública o un ajut per pagar-ne una de privada, però no han obtingut resposta favorable, atès que se'ls diu que l'única vacant és a l'escola que se'ls havia assignat en primer lloc, allunyada del seu nou domicili.

Contingut

En vista del que s'exposa a l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic entén que el problema plantejat va ser resolt amb l'assignació d'una plaça a un centre proper al nou domicili de l'alumne a Reus. 

Això no obstant, s'observa que en demanar el canvi de centre per trasllat de domicili, els pares van manifestar el seu desacord amb la primera plaça assignada perquè no podien pagar-ne el cost. No va ser fins passat un temps, quan l'Administració educativa va saber que l'alumne estava desescolaritzat, que la Comissió de Garanties d'Admissió d'educació Infantil i Primària de Reus va assignar a l'alumne una plaça en un centre públic proper al seu domicili.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que, en ocasions similars, es tingui en compte la capacitat econòmica dels pares de l'alumne per fer front al cost de l'escola concertada i es prenguin les mesures necessàries per evitar que quedi dos mesos desescolaritzat, com ha succeït en aquest cas.

Amb aquest suggeriment, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/11/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/01/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/02/2012 Departament d'Ensenyament Resolució