Resolució
Q-06602/2014 Disconformitat amb el primer exercici de la fase d'oposició d'un procés selectiu per cobrir dotze places d'agent de la Guàrdia Urbana de Badalona

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 03/09/2014
Data de l'últim moviment 07/05/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Badalona Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El Síndic ha rebut les queixes de diversos participants en el procés selectiu de dotze places d'agent de la Guàrdia Urbana de Badalona que qüestionen el primer exercici de la fase d'oposició (la prova cultural i de coneixements específics), la qual només van aprovar 30 persones de 497. Consideren que algunes de les preguntes eren excessivament difícils, no s'adequaven al nivell de coneixements exigits i no tenien relació amb les tasques pròpies de la Guàrdia Urbana. 

També es queixen que no se'ls ha facilitat còpia dels models d'examen ni del formulari de respostes, a fi de conèixer els errors i encerts i poder analitzar les preguntes, i que la reclamació o revisió d'examen només es podia fer l'endemà de la prova de 10.00 h a 13.00 hores, motiu pel qual molts aspirants no van poder presentar les seves reclamacions.

Contingut

En primer lloc, pel que fa a l'elaboració del qüestionari del primer exercici, cal posar de manifest que el tribunal d'aquest procés de selecció va acordar que fos el president qui confeccionés personalment la bateria de preguntes, i que aquest no les va presentar al tribunal perquè fossin aprovades per majoria en el cas d'estar-hi d'acord. El Síndic entén, doncs, que s'ha produït un supòsit de nul·litat de ple dret, previst a l'article 62.1 e) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, perquè s'ha incomplert el procediment legalment establert per a la formació de voluntat dels òrgans col·legiats amb relació a l'elaboració dels continguts de la primera prova. En definitiva, l'elaboració de la prova no ha estat el resultat de la confluència de les voluntats individuals dels seus components sinó de la decisió unilateral del president del tribunal.

En segon lloc, pel que fa al termini de revisió atorgat, cal subratllar que 437 persones no van superar el primer exercici. Si bé no totes podien estar interessades a efectuar la revisió de la prova, el Síndic considera que el període que el tribunal va destinar a atendre revisions no va tenir en compte el nombre d'aspirants que no el van superar, la qual cosa hauria dificultat, com alguns dels reclamants han exposat, la presentació de reclamacions.

Per aquest motiu, el Síndic va suggerir a l'Ajuntament de Badalona que prengués les mesures oportunes perquè en el futur, a l'hora d'aprovar les bases de les convocatòries, s'estableixi un període mínim raonable per efectuar les revisions i reclamacions, sens perjudici que el tribunal pugui ampliar-lo. L'Ajuntament ha manifestat que tindrà en compte la incorporació de les mesures de períodes mínims de revisió i reclamacions en la redacció de les properes bases de procediments de selecció.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic ha recomanat a l'Ajuntament de Badalona que iniciï els tràmits per declarar d'ofici la nul·litat del procés de selecció de dotze places d'agent de la Guàrdia Urbana pel fet que les proves corresponents al primer exercici del procés selectiu es van elaborar al marge de les normes que contenen les regles essencials per a la formació de la voluntat dels òrgans col·legiats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/10/2014 Ajuntament de Badalona Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2014 Ajuntament de Badalona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/12/2014 Ajuntament de Badalona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/01/2015 Ajuntament de Badalona Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2015 Ajuntament de Badalona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/02/2015 Ajuntament de Badalona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/03/2015 Ajuntament de Badalona Resolució pendent d'acceptació
07/05/2015 Ajuntament de Badalona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació