Resolució
Q-06608/2012 Disconformitat amb la denegació d'una sol·licitud de prestació de la renda mínima d'inserció per no disposar de permís de residència legal a Espanya

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 15/10/2012
Data de l'últim moviment 30/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la seva sol·licitud de prestació de la renda mínima d'inserció.

Segons informa, li ha estat denegada la prestació perquè no disposa de permís de residència legal a Espanya i perquè no ha acreditat els membres que formen part del nucli de convivència familiar. Manifesta que va presentar recurs d'alçada en data de 2 de febrer de 2012, però que encara no ha obtingut resposta.

Contingut

En vista de la informació facilitada per la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, el Síndic entén que la decisió de denegar la sol·licitud de la promotora s'adequa a la normativa d'aplicació. 

Tot i això, els serveis socials bàsics de Mataró han informat que fa temps que fan un seguiment d'aquesta família i que han comprovat que es troben en una situació d'insuficiència de recursos per atendre les necessitats bàsiques. Per això, a banda de gestionar algunes ajudes econòmiques puntuals, han valorat que la família podria ser beneficiària de la renda mínima d'inserció. Per aquest motiu, han tramitat una nova sol·licitud de renda mínima d'inserció el setembre de 2013, que no consta que hagi estat resolta. 

Tenint en compte el que s'ha exposat, el Síndic considera que caldria agilitar al màxim l'estudi i la resolució d'aquesta sol·licitud, de manera que la família pugui accedir a la prestació que els permeti cobrir les necessitats bàsiques. 

Igualment, pel que fa a l'acreditació de la identitat de les persones que formen part de la unitat de convivència i el parentiu, seria necessari que, si es planteja algun dubte en aquest sentit, l'òrgan gestor demani expressament a la persona sol·licitant els documents que siguin adequats per verificar i acreditar aquesta qüestió. 

Posteriorment, el Departament d'Empresa i Ocupació ha informat que el mes de febrer de 2014 es va emetre la resolució per la qual es concedeix la prestació de renda mínima d'inserció a la promotora de la queixa, i que ja se n'ha iniciat el pagament. En vista d'aquesta informació, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/11/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/06/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
25/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
08/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
30/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat