Resolució
Q-06682/2012 Disconformitat amb una sanció imposada per l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona per circular amb excés de velocitat

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 17/10/2012
Data de l'últim moviment 03/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la sanció que li ha imposat l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona per circular amb excés de velocitat.

Segons exposa, el 27 d'abril de 2012 va rebre al seu domicili la notificació de la denúncia de trànsit, i el 10 de maig de 2012 va presentar un escrit a l'Oficina de Granollers de l'Organisme de Gestió Tributària mitjançant el qual identificava la conductora responsable de la infracció comesa.

Tot i això, el 20 de juliol de 2012 se li va notificar la resolució sancionadora a nom seu. 

Per aquest motiu, tant la persona identificada com el promotor de la queixa van presentar una instància a l'Ajuntament de la Roca del Vallès en què reclamaven que es fes efectiu el canvi de titular de la infracció, i que s'incoés l'expedient sancionador a la conductora identificada. 

Malgrat aquestes sol·licituds, el 26 de setembre la persona identificada com a conductora va rebre un comunicat de l'Organisme de Gestió Tributària en què s'indicava que no era part interessada en l'expedient.

Contingut

El Síndic considera que per fer una tramitació correcta de l'expedient sancionador calia notificar la denúncia de trànsit a la persona que el promotor va identificar com a conductora, sens perjudici de les al·legacions que aquesta persona pogués formular contra aquesta identificació. 

L'informe elaborat per la policia local de la Roca del Vallès de data 31 d'octubre de 2012 posa de manifest que es va contactar telefònicament amb la persona identificada i que aquesta va comunicar a la policia que registraria a l'Ajuntament de la Roca del Vallès un document en el qual s'identificaria com a conductora del vehicle el dia de la infracció. Tot i això, atès que la persona interessada no va presentar cap escrit i la policia local va considerar que no era vàlida la identificació efectuada, es va demanar la continuïtat del tràmit de denúncia a nom del promotor.

En qualsevol cas, el Síndic considera que una trucada telefònica no pot substituir sota cap concepte la notificació d'un acte administratiu com és la denúncia de trànsit a la persona identificada. Cal tenir present que, d'acord amb el que estableix l'article 55 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, els actes administratius s'han de produir per escrit. 

Per aquest motiu, el Síndic considera que els criteris i els mitjans utilitzats per continuar la tramitació de l'expedient sancionador a nom del promotor vulneren el que estableix el text articulat de la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària i el Reglament sancionador que la desplega, i generen indefensió a la persona denunciada.

A més, es constata que en la resolució sancionadora que es va enviar al promotor no es fa cap mena de referència als motius pels quals no es va admetre la identificació del conductor. És a dir, que no es motiva la resolució sancionadora. 

Fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona que retrotregui les actuacions efectuades en aquest expedient al tràmit de notificació de la denúncia de trànsit a la persona que va ser identificada com a conductora del vehicle en el moment de la infracció, sens perjudici de la possible prescripció de la infracció, i que s'arxivi l'expedient incoat contra el promotor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/10/2012 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/12/2012 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2013 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/03/2013 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/03/2013 Organisme de Gestió Tributària Vulneració
03/07/2013 Organisme de Gestió Tributària Seguiment finalitzat