Resolució
Q-06689/2011 Disconformitat amb el funcionament del centre col·laborador per a la gent gran El Vilar, de la Selva del Camp

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 02/11/2011
Data de l'últim moviment 03/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb relació al funcionament del centre col·laborador per a la gent gran El Vilar, de la Selva del Camp, Tarragona, on actualment resideix el seu tiet.

Segons el promotor, el seu tiet ha estat traslladat a aquest centre sense el seu consentiment i està privat de rebre visites i trucades telefòniques dels seus familiars, coneguts i amics.

El promotor i altres familiars han presentat un escrit a la Fiscalia de Reus i a la de Barcelona per exposar una sèrie de fets ocorreguts amb relació a la situació de la persona interessada, de qui, segons exposa el promotor, una neboda ha promogut la incapacitació judicial per tal d'assumir-ne la tutela legal i beneficiar-se dels béns de què és titular.

Contingut

De l'informe del Departament de Benestar Social i Família se'n desprèn el següent:

1. No hi ha constància que s'hagi declarat incapaç la persona interessada ni que s'hagi designat com a tutora la seva neboda.

2. La neboda de la persona interessada es designa com a la seva representant legal basant-se en un document signat per un advocat i adreçat a la residència El Vilar, en què aquest informa que el dia 12 de maig de 2011 es va promoure un expedient d'incapacitació judicial amb proposta de la neboda de la persona interessada com a representant legal. Segons es diu en aquest escrit, aquesta proposta es fa d'acord amb un document signat per la persona interessada en data 3 de març de 2011 en què sol·licitava el seu nomenament, del qual no hi ha constància. Igualment tampoc no hi ha constància del seu estat cognitiu en aquell moment.

3. L'únic indici de què es disposa sobre l'estat de deteriorament cognitiu actual de la persona interessada, sense coneixement sobre si aquest deteriorament li impedeix manifestar lliurement la seva voluntat o no, és l'informe elaborat pel mateix personal de la residència El Vilar en data 22 de setembre de 2011.

4. No s'ha comunicat al jutge o Ministeri Fiscal la guarda de fet d'acord amb l'article 7.3 del Decret 176/2000, de 15 de maig, de modificació del Decret 284/1996, de 23 de juliol, de regulació del Sistema català de serveis socials i, per tant, no s'ha complert el que regula l'article 7 sobre llibertat d'ingrés en un establiment residencial.

El contracte assistencial d'ingrés en plaça privada a la residència El Vilar està signat per la neboda en totes les pàgines i per la persona interessada tan sols a la darrera.

5. No es té constància tampoc escrita de la reacció de la persona interessada a les visites i trucades telefòniques dels familiars. En el seguiment mèdic o social tampoc no es troba una relació explícita entre les visites i el presumible estat de neguit que es causa a la persona interessada i que ha motivat la rescissió de visites i trucades.

El Síndic entén, per tant, que tampoc no es compleixen els drets dels usuaris de serveis i establiments socials recollits a l'article 5 del Decret 284/1996 que, entre d'altres, reconeix el dret a considerar com a domicili propi l'establiment residencial on es viu i a mantenir la seva relació amb l'entorn familiar i social.

6. Hi ha una denúncia presentada al jutjat de Reus de data 14 de novembre de 2011 interposada per la direcció del centre contra el promotor de la queixa per haver irromput al centre amb càmera de vídeo enregistradora i alterar-ne el funcionament.

7. No hi ha documentació sobre els fets exposats per la neboda de la persona interessada, segons els quals la situació de desatenció que aquesta persona presentava mentre vivia a Barcelona havia motivat que els serveis socials de primària es posessin amb contacte amb ella perquè se'n fes càrrec i el traslladés a una residència fora de Barcelona.

Per contra, en l'informe de la treballadora social del CAP que atenia la persona interessada abans de ser traslladada al centre residencial de 26 d'octubre de 2011, s'exposa que es va recomanar que aquesta persona ingressés en una residència, malgrat la seva voluntat de seguir al seu domicili habitual, però que en tot cas aquesta persona volia ingressar en una residència propera al seu domicili. 

El Síndic entén que el procés d'incapacitació i la designació de representant legal de la persona interessada és una qüestió que s'ha de dirimir en àmbit judicial, així com també la denúncia presentada pel centre residencial El Vilar contra el promotor de la queixa.

No obstant això, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que s'iniciïn actuacions a fi d'esclarir aquesta qüestió i, si escau, que s'incoï un expedient sancionador contra la residència i centre de dia El Vilar pels incompliments detectats en la visita d'inspecció de 12 de desembre de 2011, i en concret sobre la possible vulneració de drets de l'intern en qüestió en no haver-se fet l'ingrés al centre d'acord amb la normativa vigent ni haver-se comunicat degudament els fets ocorreguts al jutge o al Ministeri Fiscal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/11/2011 Direcció de Serveis de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/01/2012 Direcció de Serveis de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/06/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
29/06/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
03/04/2014 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat