Resolució
Q-06705/2012 Disconformitat amb la discriminació d'un infant per part d'una entitat esportiva

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 18/10/2012
Data de l'últim moviment 13/05/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de les Franqueses del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la discriminació del seu fill de vuit anys a l'hora de participar en una activitat de futbol. 

Segons exposa, els entrenadors del club de futbol no li deixen jugar els partits ni entrenar, i afegeix que alguna vegada li han donat una empenta. La raó argüida tant pels entrenadors com pel president del club és que els altres infants fa anys que juguen a l'equip, i que ell és nou i ?sobra?. 

La promotora ha exposat aquesta situació al regidor del Patronat Municipal d'Esports de l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès, el qual li ha respost que es tracta d'un club privat i que des de l'Administració local aquest problema no es pot resoldre. 

També s'ha reunit amb el cap de la policia local, el qual inicialment va oferir-li suport dels agents de policia per acompanyar el menor a l'entrenament, però després va recomanar a l'infant no assistir al club, malgrat haver pagat la matrícula, amb l'argument que es tracta d'un club privat.

Contingut

En el cas que ens ocupa, l'interès de l'infant reconegut a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant és continuar amb la pràctica del futbol, a la qual té dret, atès el seu caràcter educatiu i el seu valor de socialització.

L'expulsió d'aquest infant de l'equip i de l'entitat no està motivada per conductes contràries a la convivència provocades pel mateix infant, sinó per un conflicte puntual entre la mare i els entrenadors. Per aquest motiu, doncs, en cap cas la mesura d'expulsió pot tenir un caràcter educatiu, i no està pensada per corregir una determinada conducta inadequada de l'infant.

Condicionar l'accés d'un infant a una activitat per la manca de compliment de determinades normes de convivència per part dels progenitors vulnera, a parer del Síndic, el principi jurídic de l'interès superior de l'infant, perquè aquesta decisió no està basada primerament en la consideració d'aquest interès, en el sentit que no promou l'exercici efectiu del dret d'aquest infant a participar en aquestes activitats esportives, sinó que es fonamenta en la voluntat de penalitzar una determinada conducta dels progenitors.

Si bé el club de futbol és una entitat privada i el Síndic supervisa fonamentalment les actuacions d'administracions públiques, aquesta institució també constata que l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès cedeix a aquesta entitat esportiva l'ús de les instal·lacions esportives municipals per a la pràctica de les seves activitats i rep anualment la subvenció que atorga el Patronat Municipal d'Esports. 

Des d'aquesta perspectiva, doncs, l'Ajuntament de les Franqueses ha de poder incidir davant del club de futbol per tal que garanteixi plenament els drets dels infants, i corregeixi, si escau, determinades pràctiques en els procediments d'expulsió. 

En vista d'aquestes consideracions, doncs, el Síndic demana a l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès que sol·liciti a l'entitat esportiva que no condicioni l'accés dels infants a les activitats esportives que organitza a determinades conductes dels progenitors, especialment quan les situacions de conflicte que puguin aparèixer hagin tingut un caràcter puntual i quan no s'hagin exhaurit altres vies de mediació entre les parts per resoldre el conflicte.

Alhora, el Síndic també demana a l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès que intercedeixi davant d'aquesta entitat per tal que els infants expulsats puguin reincorporar-s'hi, si així ho desitgen ells i la seva família.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/10/2012 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/01/2013 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2013 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2013 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/05/2013 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/05/2013 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Vulneració
13/05/2013 Ajuntament de les Franqueses del Vallès Seguiment finalitzat