Resolució
Q-06739/2013 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 16/09/2013
Data de l'últim moviment 12/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de la renda mínima d'inserció (en endavant RMI).

Exposa que el 13 de maig de 2013 va demanar percebre la totalitat de l'import de l'RMI perquè havia esgotat el subsidi d'atur. El 23 d'octubre de 2013 va enviar a la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom una documentació que se li havia requerit i una proposta de represa en què s'informava que no s'havia enviat la documentació abans perquè no trobaven un passaport que havien extraviat. Tot i això, per resolució de 29 d'octubre de 2013 es va suspendre la prestació d'RMI al promotor per no aportar la documentació requerida.

Contingut

L'Administració va suspendre la prestació del promotor perquè aquest no havia aportat els passaports de la família, qüestió que no es discuteix, però sense valorar els motius al·legats pel promotor per no haver presentat aquests documents i sense que se l'informés de la possibilitat de presentar altres justificants.

De vegades pot passar que les persones no puguin aportar els passaports per raons diverses. En aquests casos caldria assegurar, d'una banda, que les persones coneixen efectivament allò que han d'acreditar -la permanència a Catalunya- i les raons per les quals se'ls demana una determinada documentació. També caldria possibilitar que les persones acreditin el manteniment de les condicions i el compliment de les seves obligacions mitjançant documents diferents i alternatius als que, en principi, resulten més habituals. Així per exemple, si es tracta de justificar la permanència a Catalunya, en cas d'impossibilitat de presentar el passaport caldria tenir en compte la possibilitat d'admetre una certificació de la Direcció General de la Policia o d'altres autoritats que puguin justificar els moviments d'entrada i de sortida.

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que s'adoptin les mesures oportunes en la gestió d'aquests procediments perquè d'ara endavant, quan la persona beneficiària de la prestació hagi d'acreditar que no ha sortit de Catalunya com a requisit per mantenir la prestació i al·legui la impossibilitat de presentar el passaport, a més d'informar-la expressament de la circumstància que cal acreditar, es possibiliti la justificació mitjançant altres documents d'altres alternatius al passaport, sens perjudici de fer una avaluació individualitzada del cas a fi de determinar si es manté la suspensió o no.

Posteriorment, el Departament ha informat que sí que admet la justificació per altres documents. El Síndic, però, considera que en el moment que es fa el requeriment a la persona interessada se l'hauria d'informar expressament d'aquestes possibilitats i també de la circumstància que ha d'acreditar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/01/2014 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/01/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/02/2014 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/02/2014 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2014 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/10/2014 Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet No irregularitat
08/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
24/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
11/12/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
12/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat