Resolució
Q-06768/2014 Queixa per la denegació d'un ajut individual de menjador per al curs 2014-2015

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 12/09/2014
Data de l'últim moviment 14/08/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

La promotora de la queixa exposa que viu sola amb dos fills a càrrec i l'1 de gener de 2014 es va quedar sense feina. Des de llavors l'únic ingrés que percep és una prestació d'atur de 426 euros. Atesa la seva situació personal i econòmica, va sol·licitar a l'escola de la seva filla l'ajut individual de menjador corresponent al curs 2014-2015, però l'hi han denegat perquè la seva renda del 2013 supera els barems establerts per la Generalitat. 

Manifesta que va presentar al·legacions i que l'escola ha rebut un correu electrònic en què s'informa que es desestimen les seves al·legacions però no disposa d'aquest correu i desconeix els motius de la denegació. 

El Consorci d'Educació de Barcelona ha informat que les bases dels ajuts de menjador no recullen les situacions sobrevingudes, ja que són els equips de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona els encarregats de valorar i donar resposta a aquesta situació. També s'indica que el Consorci i l'Institut Municipal de Serveis Socials mantenen un protocol segons el qual s'assumeix el compromís de garantir que tots els alumnes que presentin alguna dificultat tinguin coberta la necessitat bàsica d'alimentació, i els centres que detectin alumnat en situacions d'alimentació deficient i/o inadequada ho comuniquen als Serveis Socials a fi que aquests puguin valorar la situació i, si cal, activar algun tipus d'ajut de suport a la família. El Consorci, però, no ha especificat les raons per les quals no s'ha derivat aquesta família als Serveis Socials per valorar les circumstàncies sobrevingudes. 
 
Pel que fa a les circumstàncies sobrevingudes, el Síndic té constància que en alguns cursos escolars precedents el Consorci d'Educació de Barcelona ha previst un període obert durant el curs en el qual s'atenen les sol·licituds tant de l'alumnat de nova incorporació com també de l'alumnat ja escolaritzat que experimenta circumstàncies sobrevingudes durant el curs en la situació econòmica familiar.

A més, en els criteris del Departament d'Ensenyament per a l'atorgament d'ajuts individuals de menjador adreçats a l'alumnat d'ensenyaments obligatoris i de segon cicle d'educació infantil de centres educatius sufragats amb fons públics per al curs 2014-2015, s'exposa que cal preveure la possibilitat d'admetre sol·licituds de beca de menjador un cop finalitzat el termini de presentació per situacions sobrevingudes. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona que revisi aquest cas, conjuntament amb els Serveis Socials, a fi de valorar i, si cal, activar algun tipus d'ajut de suport a la família per garantir que aquesta alumna no es pugui veure exclosa del servei de menjador per raons econòmiques.  

Posteriorment, el Consorci ha comunicat a l'escola que es posi en contacte amb els Serveis Socials per tal d'activar el protocol vigent sobre les situacions sobrevingudes en matèria de menjador i perquè els Serveis Socials puguin valorar si cal activar algun tipus d'ajut de suport a la família.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/11/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/01/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/04/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
12/06/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
15/06/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/08/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Irregularitat
14/08/2015 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat