Resolució
Q-06773/2011 Disconformitat amb la denegació d'una sol·licitud de beca de menjador

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 04/11/2011
Data de l'últim moviment 30/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Moià Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Consell Comarcal del Bages Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la sol·licitud de beca de menjador per als seus tres fills, malgrat que la seva situació és molt precària: el pare està a l'atur i cobra 900 euros mensuals, ella no té feina i tenen un fill amb necessitats educatives especials que requereix atenció de logopèdia.

Contingut

El Síndic s'ha adreçat tant a l'Ajuntament de Moià com al Consell Comarcal del Bages. Pel que fa a l'Ajuntament, li ha fet arribar les consideracions següents.

En primer lloc, en l'informe de serveis socials es fa constar que ?un pur problema econòmic no significa que una unitat familiar sigui de risc social?, atès que aquests infants reben una bona atenció per part dels pares i no s'han detectat indicadors de risc social. Això no obstant, el Síndic considera que si la situació econòmica familiar esdevé tant greu que no permet la cobertura de les necessitats bàsiques dels infants de la família, el resultat pot ser que els infants es trobin en risc social, encara que la precarietat econòmica sostinguda no sigui considerada un requisit en el model d'informe de risc social del Consell Comarcal del Bages.

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament, d'una banda, que revisi els criteris per a l'elaboració de l'informe de risc social i consideri la possibilitat d'incloure-hi les situacions de precarietat i mancança econòmica greu; i de l'altra, que revisi la situació econòmica d'aquesta família i valori la possibilitat d'atorgar-li un ajut extraordinari de menjador per a la resta del curs.

Per la seva banda, el Consell Comarcal del Bages ha informat de l'actual situació de reducció del pressupost destinat a ajuts de menjador i del fet que no disposa de recursos per atorgar un ajut extraordinari de menjador a aquesta família per la resta del curs.

Tanmateix, el Consell Comarcal també ha exposat el seu compromís de contactar amb els serveis socials municipals de l'Ajuntament de Moià per tal que valorin, per a properes convocatòries, el risc real de les famílies de no poder alimentar bé els fills, per tal que es plantegi la possibilitat de considerar-ho un indicador de risc social. També ha manifestat la voluntat de revisar els paràmetres que constitueixen els informes amb els responsables de les àrees de Serveis Socials de Manresa i comarca per tal d'adaptar-los a la situació econòmica i social actual. 

Atès que els suggeriments del Síndic s'han tingut en compte, aquesta institució dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/11/2011 Ajuntament de Moià Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2011 Consell Comarcal del Bages Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/12/2011 Ajuntament de Moià Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2012 Consell Comarcal del Bages Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/01/2012 Ajuntament de Moià Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/02/2012 Consell Comarcal del Bages Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/02/2012 Ajuntament de Moià Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/04/2012 Consell Comarcal del Bages Resolució
24/04/2012 Ajuntament de Moià Resolució
25/04/2012 Ajuntament de Moià Seguiment finalitzat
30/04/2012 Consell Comarcal del Bages Seguiment finalitzat