Resolució
Q-06794/2011 Disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de la Coma i la Pedra a diverses instàncies relatives a la diferenciació en les taxes d'escombraries dels diferents nuclis del municipi

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 04/11/2011
Data de l'últim moviment 31/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de la Coma i la Pedra Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, regidora portaveu d'un grup municipal a l'Ajuntament de La Coma i la Pedra, manifesta la seva disconformitat amb la manca d'una resposta escrita a diverses instàncies en què demanava informació sobre la diferència en les taxes d'escombraries que abonen els residents dels diferents nuclis del municipi. 

Afirma que com a única resposta va rebre una comunicació en què es feia referència a una de les instàncies i s'explicava que la diferència en les taxes ha anant disminuint però no s'especificava el motiu de la diferenciació, què és el tema en relació amb el qual demanava una explicació.

Contingut

Segons explica l'Ajuntament de la Coma i la Pedra, en la sessió plenària del 13 de setembre de 2011 es va donar resposta a la pregunta de la promotora i se li va explicar que aquesta diferència es va fixar fa mes de vint anys i que, amb les darreres modificacions que s'han aprovat, s'ha anat augmentat la taxa del nucli de la Coma i la Pedra en un percentatge més elevat que per al nucli del Port del Comte a fi de reduir aquesta diferència de manera progressiva. 

També s'assenyala que la qüestió platejada per la persona interessada va ser resposta per escrit en data 20 de setembre de 2011, però que malgrat això la promotora, per escrit de data 28 de setembre de 2011, va insistir en la seva demanada de conèixer el motiu de la diferenciació. 

Un cop estudiada la informació tramesa per l'Ajuntament, el Síndic entén que tant la decisió inicial sobre les tarifes diferenciades de les taxes d'escombraries (presa fa més de vint anys segons manifesta el consistori) com els acords posteriors de modificació de la taxa es van haver d'adoptar basant-se en les pautes que refereix l'article 25 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, que determina que l'acord pel qual es determina l'import de les taxes s'ha d'adoptar sobre la base d'informes tecnicoeconòmics en què es posi de manifest el valor de mercat o la previsible cobertura del seu cost.

D'altra banda, pel que fa a la possibilitat de fixar tarifes diferenciades en les taxes per la prestació d'un mateix servei en el mateix municipi, cal tenir present el Reglament de serveis de les corporacions locals, el qual estableix que la tarifa de cada servei públic de la corporació ha de ser igual per a tots els que reben les mateixes prestacions i en les mateixes circumstàncies. 

Així, doncs, el Síndic entén que, tant ara com fa vint anys, les tarifes de les taxes per la prestació dels serveis públics han de ser les mateixes per a totes les persones del municipi de la Coma i la Pedra que rebin les mateixes prestacions i en les mateixes circumstàncies. Les diferències tarifàries, en cas que s'estableixin, han de respondre a raons objectivables basades en la diferència de circumstàncies dels usuaris que reben la prestació. Aquestes diferències, a més a més, han d'estar suficientment motivades amb els informes tecnicoeconòmics preceptius esmentats més amunt. 

Ateses aquestes consideracions, el Síndic creu que l'Ajuntament no ha justificat suficientment la diferenciació de les tarifes de la taxa d'escombraries en funció dels diferents nuclis poblacionals que formen el municipi. 

Per tant, li suggereix que faci arribar a la persona interessada còpia del l'informe tecnicoeconòmic a què fa referència l'article 25 de Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, en què es justifica la necessitat o conveniència de fixar una tarifa diferenciada per a la taxa d'escombraries en funció dels diversos nuclis poblacionals del municipi de la Coma i la Pedra.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/01/2012 Ajuntament de la Coma i la Pedra Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2012 Ajuntament de la Coma i la Pedra Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/05/2012 Ajuntament de la Coma i la Pedra Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/12/2012 Ajuntament de la Coma i la Pedra Resolució
31/12/2012 Ajuntament de la Coma i la Pedra Seguiment finalitzat