Resolució
Q-06803/2011 Disconformitat amb el fet que no s'hagi adaptat la quantia d'una prestació de renda mínima d'inserció a la modificació de la situació de la unitat familiar

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 07/11/2011
Data de l'últim moviment 07/10/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que no s'hagi adaptat la quantia de la prestació de renda mínima d'inserció que té reconeguda a la darrera modificació proposada per la professional de serveis socials encarregada del cas.

Segons indica, amb aquesta modificació, per canvis en la unitat de convivència, s'hauria d'incrementar la quantia que percep, que és de 105,93 euros mensuals i que resulta insuficient per atendre les necessitats bàsiques de la família.

Contingut

En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indica que en data 21 d'octubre de 2011 es va dictar la resolució per la qual es modificava la prestació de la promotora, ja que un dels membres de la unitat familiar estava cobrant un subsidi d'atur, l'import del qual s'havia de deduir de la prestació. 

S'assenyalava també que la promotora percebia una prestació derivada de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, si bé no es concretava la quantia d'aquesta prestació; i que un altre dels membres de la unitat familiar percebia una pensió d'aliments.

En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:

D'una banda, cal precisar que la queixa es plantejava per la manca d'adaptació de l'import de la prestació als canvis de la unitat familiar que s'havien produït l'octubre de 2011, quan el fill de la promotora va deixar de viure al domicili familiar. Tot i això, en l'informe tramès no es fa cap esment a aquesta qüestió. 

D'altra banda, el Síndic ha sabut que amb posterioritat la prestació de renda mínima d'inserció s'ha extingit perquè la promotora ha passat a ser beneficiària d'una pensió no contributiva. Amb tot, s'ha produït un lapsus temporal, i caldria avaluar si en aquest cas era procedent o no l'increment de la prestació proposat pels serveis socials bàsics arran de la marxa del domicili familiar del fill de la promotora, concretament des de la data d'aquest canvi -l'octubre de 2011- fins al gener de 2012. 

Així, el Síndic entén que l'òrgan gestor hauria de valorar aquesta situació d'acord amb les dades i la situació existent en aquell moment i, en cas que es comprovi que, per raó dels ingressos de la unitat familiar, corresponia incrementar la prestació, es reconegui el dret de la persona interessada a percebre la quantia corresponent. Altrament, en cas que no fos procedent la modificació de l'import de la prestació, caldria que s'informés expressament la persona interessada, a fi d'aclarir els dubtes que s'hagin generat per la manca d'informació sobre les modificacions exposades.

Per això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengueu les mesures oportunes per: valorar la situació de la unitat de convivència arran de la modificació comunicada l'octubre de 2011 i, si escau, modificar l'import de la prestació d'acord amb les dades comunicades fins a la data d'extinció; reconèixer a la promotora el dret a la prestació, en la quantia incrementada, en cas que la unitat de convivència no superés el límit d'ingressos que li correspon, i comunicar a la promotora el resultat d'aquesta avaluació, explicant-li de manera clara i detallada les dades tingudes en compte.

Posteriorment, la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom ha informat que el mes de juliol de 2013 va trametre a la promotora un escrit explicatiu sobre aquest assumpte, en el qual es detallaven les circumstàncies que van determinar el manteniment de la quantia de la prestació l'octubre de 2011. En vista d'això, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/12/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/03/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/04/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
07/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat