Resolució
Q-06808/2011 Disconformitat amb la demora en la reactivació d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 07/11/2011
Data de l'últim moviment 11/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en la reactivació de la prestació de la renda mínima d'inserció que tenia reconeguda.

Exposa que en data 12 de setembre de 2011, els serveis socials d'atenció primària van sol·licitar la represa de la seva prestació, que havia estat suspesa per resolució de data 19 de juliol de 2011 perquè la persona interessada havia marxat fora del territori de Catalunya. Tot i això, encara no ha rebut cap comunicació amb relació a la sol·licitud de represa.

Contingut

Segons resulta de la informació facilitada, la prestació havia estat suspesa mitjançant resolució de 19 de juliol de 2011, d'acord amb la proposta prèvia de la treballadora social encarregada del seguiment del cas, després que el promotor informés de la previsió de fer un viatge fora de Catalunya. Més tard, el 12 de setembre de 2011, la treballadora social va comunicar que el promotor tornava a ser a Catalunya i demanava la represa de la prestació. 

Tanmateix, la reactivació de la prestació no va ser immediata, ja que no es va dictar la resolució per la qual es posava fi a la suspensió i es reprenia el pagament fins al 25 de juny de 2012, amb efectes des de l'abril de 2012. El Síndic no considera justificada aquesta data d'efectes.

Segons s'indica en l'informe de la Direcció General d'Economia Social, no es va reactivar la prestació fins al març de 2012 perquè va ser aquest el moment en què els serveis socials de referència van justificar documentalment que la persona interessada i la seva família havien retornat efectivament, que no havien tornat a sortir i que es trobaven en situació de vulnerabilitat social i econòmica. 

El Síndic considera que el fet que els serveis socials no presentessin la documentació corresponent fins al març no és un element que justifiqui posposar la data d'efectes de la represa del pagament, perquè de la informació i dades facilitades queda clar que la sol·licitud de reactivació es va fer el setembre de 2012, que en aquell moment el promotor ja es trobava de nou a Catalunya i que es donaven les circumstàncies i els requisits per mantenir el dret a la prestació.

Per tot això, el Síndic entén que el dret a la prestació, i per tant la data efectes de la represa, s'hauria de reconèixer des del moment en què en què els serveis socials van fer la sol·licitud corresponent, és a dir, el setembre de 2011. 

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que revisi les actuacions que s'han dut a terme en aquest procediment i que es modifiqui la data d'efectes de la represa de la prestació, de manera que es retrotregui al moment en què es va fer la proposta o sol·licitud de represa el setembre de 2012.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/01/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/12/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/02/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/06/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
09/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
11/07/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat