Resolució
Q-06817/2013 Queixa relativa als preus dels productes comercialitzats a les botigues CIRE dels centres penitenciaris

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 18/09/2013
Data de l'últim moviment 25/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El mes de setembre de 2013, el Síndic va rebre vint-i-set queixes d'internes del mòdul
residencial 2 del Centre Penitenciari de Brians 1, que manifestaven la seva disconformitat amb l'augment de preus de productes bàsics d'higiene personal als economats i a les botigues del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (en endavant CIRE).

Així, amb la finalitat de conèixer el funcionament d'aquestes botigues, el Síndic va mantenir una reunió amb el CIRE, en què es va exposar quina era la situació actual de les botigues, els beneficis que comporta aquest model a la resta d'activitats que es promouen des del CIRE i la qualitat que aporta el model en contraposició amb el sistema de gestió directa (obsolet i que s'aplica de manera desigual entre els diferents centres penitenciaris).

L'agenda de l'Administració és generalitzar el model de botigues a tots els centres penitenciaris de Catalunya tan bon punt s'inauguri el nou centre Puig de les Basses i es tanquin els centres de la Model, Tarragona, Figueres i Girona.

Posteriorment, el Síndic va adreçar-se formalment a l'Administració penitenciària, als efectes que aportés informació dels diferents llistats de preus dels productes que es venen en els diferents centres penitenciaris. El Departament de Justícia va trametre aquesta informació en data 2 de desembre de 2013.

Contingut

Un cop analitzada tota la documentació tramesa, el Síndic recorda que l'Administració penitenciària ha de vetllar pel compliment del que s'estableix a la normativa reguladora i d'execució que li és aplicable i, en aquest cas concret, garantir el que disposa el paràgraf segon de l'article 24 de la Llei orgànica general penitenciària (en endavant LOGP) quan diu, en relació amb els preus dels productes oferts als economats, que ?en cap cas podran ser superiors als que regeixin a la localitat on es trobi ubicat l'establiment?.

En cap cas està justificat que en tota la llista de productes que s'han comparat, només en un cas el preu a les botigues CIRE sigui més econòmic (un 2%) que als supermercats analitzats. I menys encara que el preu en les botigues CIRE sigui, de mitjana, un 35% més elevat que en les botigues de les cadenes comercials estudiades.

L'Administració no pot deixar en mans de l'empresa adjudicatària la fixació dels preus dels productes. És l'Administració qui ha de garantir que es compleixi el contingut íntegre de l'article 24 de la LOGP, fet que en l'actualitat és indiscutible que no s'assoleix.

El Síndic suggereix que, de manera urgent, s'apliqui l'article 24 de la LOGP i que es garanteixin uns preus de referència iguals per a totes les botigues CIRE, que evitin que els productes comercialitzats tinguin un preu més elevat que el que de mitjana tenen aquests productes en botigues i/o centres comercials externs, com els que ha utilitzat el Sindic en l'anàlisi comparativa d'aquesta resolució.

En conclusió, el Síndic suggereix que l'Administració garanteixi el dret dels interns a disposar d'uns productes a uns preus inferiors als actuals i faci una revisió a la baixa dels preus actuals als efectes de complir el que disposa la norma.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/11/2013 Direcció General de Serveis Penitenciaris Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/12/2013 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2013 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
17/01/2014 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/07/2014 Departament de Justícia Irregularitat
25/07/2014 Departament de Justícia Seguiment finalitzat