Resolució
Q-06831/2012 Disconformitat amb la provisió del servei de transport fins al menjador escolar de l'escola La Closa, d'Esterri d'Àneu

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres
Data d'inici 24/10/2012
Data de l'últim moviment 28/10/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal del Pallars Sobirà Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut diverses queixes en relació amb la provisió del servei de transport fins al menjador escolar de l'escola La Closa, d'Esterri d'Àneu. 

Les persones interessades exposen la seva queixa per la supressió inicial del servei que els alumnes d'infantil i primària tenien per poder anar al menjador a dinar, i per la incertesa sobre la provisió del servei en el futur. El menjador està ubicat a més de mig quilòmetre de l'escola i, tenint en compte les condicions climatològiques de la zona, les persones interessades consideren necessari el servei de transport.

Contingut

En vista del que s'exposa a l'informe del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el Síndic constata que en sessió de 29 d'octubre de 2012 el Ple del Consell Comarcal va adoptar la decisió de reprendre la prestació del servei de transport durant 115 dies lectius, la qual cosa representa disposar del transport esmentat durant el període de climatologia més rigorosa, del 18 d'octubre de 2012 fins al 30 d'abril de 2013, amb un cost de 4.400 euros. Des d'aquesta perspectiva, doncs, la problemàtica plantejada per les persones afectades ha quedat resolta durant aquest període de temps.

En aquest sentit, el Síndic recorda que el Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Ensenyament, estableix que el servei de menjador escolar sigui de prestació obligatòria en aquells centres que escolaritzin alumnat resident a altres municipis per manca d'oferta en el propi municipi de residència.

Segons la informació de què es disposa, l'escola ubicada a Esterri d'Àneu escolaritza alumnat procedent d'altres municipis veïns. Des d'aquesta perspectiva, doncs, la provisió del servei de menjador escolar és obligatòria i, alhora, ha de garantir l'accés de l'alumnat. 

El fet que el servei de menjador escolar estigui ubicat fora del centre escolar, a una distància geogràfica significativa, posa en qüestió les condicions d'accessibilitat del servei per part de l'alumnat amb més dificultats de mobilitat, especialment els dies en què les condicions climatològiques no són adequades per fer trajectes llargs a peu.

Així, atès que la provisió del servei és obligatòria i que l'Administració ha de garantir condicions adequades d'accessibilitat al servei, el Síndic demana al Consell Comarcal del Pallars Sobirà que desenvolupi mesures per facilitar l'ús del servei de menjador a l'alumnat amb més dificultats de mobilitat (alumnat del segon cicle d'educació infantil, alumnat amb discapacitat, etc.) durant el període de temps en què la provisió del servei de transport escolar no està garantida (abans del 18 d'octubre i després del 30 d'abril), especialment els dies en què les condicions climatològiques siguin poc adequades per fer trajectes a peu.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/10/2012 Consell Comarcal del Pallars Sobirà Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/11/2012 Consell Comarcal del Pallars Sobirà Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/12/2012 Consell Comarcal del Pallars Sobirà Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/01/2013 Consell Comarcal del Pallars Sobirà Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/02/2013 Consell Comarcal del Pallars Sobirà Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2013 Consell Comarcal del Pallars Sobirà Resolució
18/02/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/04/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/07/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
28/10/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat
28/10/2013 Consell Comarcal del Pallars Sobirà Seguiment finalitzat