Resolució
Q-06835/2012 Disconformitat amb la denegació de la devolució del pagament de la matrícula d'un cicle formatiu de grau superior

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres
Data d'inici 24/10/2012
Data de l'últim moviment 09/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa que es va apuntar a un cicle formatiu de grau superior per al qual va pagar la matrícula corresponent, però per motius laborals finalment no hi podrà assistir. 

Explica que ha comunicat aquest canvi d'horari al centre i ha sol·licitat la baixa del curs, però que no se li han retornat els diners corresponents a la matrícula, motiu pel qual ha presentat una reclamació als Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament del Vallès Occidental.

Contingut

L'informe del Departament d'Ensenyament fa referència a les Instruccions de 28 de juny de 2012 per a la gestió dels preus públics per a la matrícula en els cicles formatius de grau superior dels ensenyaments de formació professional inicial i dels ensenyaments d'arts plàstiques i disseny, que estableixen que ?l'import del preu abonat no es retornarà llevat dels casos de força major independent de la voluntat de l'alumne que li impedeixen l'obtenció del servei acreditats documentalment?.

El Decret legislatiu 3/2008, de 25 de juny, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat de Catalunya esmenta textualment que ?és procedent la devolució de les quantitats satisfetes si, per causes no imputables a la persona obligada al pagament del preu, no es realitza l'activitat o no es presta el servei?.

Així, el Departament d'Ensenyament conclou que la persona interessada es va matricular per fer els ensenyaments en un horari que ja coneixia, i si l'empresa on treballa li va canviar l'horari de treball aquest fet no és imputable al centre.

Tot i això, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que valori les consideracions següents a fi de revisar la devolució de l'import de la matrícula:

1. El canvi de circumstàncies laborals sobrevingudes han impedit a la persona interessada assistir a classe; la renúncia la va comunicar al centre abans de l'inici del curs i responia a un canvi d'horari laboral que realment li impedeix assistir a classe cap dia, i per tant no és una simple incomoditat, inconveniència o abandonament voluntari de la persona interessada.

2. El servei prestat pel centre no es redueix a oferir als alumnes matriculats la possibilitat d'examinar-se, sinó que s'estén a altres activitats, s'exigeix una programació prèvia a l'inici del curs acadèmic que comporta, entre altres factors, la contractació de professorat, de personal d'administració i serveis, material i infraestructura en aules, biblioteques, etc. i, en aquest cas, la persona interessada va pagar 360 euros i no va fer ús de cap d'aquests serveis.

3. Els motius pels quals la persona interessada no utilitzarà el servei es van sobrevenir al moment de la matrícula, però van ser comunicats al centre abans de l'inici del curs.

4. Tenint en compte la conjuntura laboral actual, s'ha d'assenyalar que la causa de la impossibilitat d'assistir al curs de la persona interessada respon a una raó laboral, i per tant no es tracta d'una simple baixa voluntària.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/10/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/04/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/07/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/10/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
27/11/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/03/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/04/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
08/04/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat
09/04/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat