Resolució
Q-06842/2013 Disconformitat amb la manca de places per cursar el cicle superior d'activitats físiques i esportives al Vallès Occidental

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 18/09/2013
Data de l'últim moviment 02/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de places per cursar el cicle superior d'activitats físiques i esportives al Vallès Occidental. 

Exposa que és esportista d'alt rendiment i que va cursar els seus estudis en un institut de Terrassa que li permetia compaginar els estudis amb la natació i poder accedir, posteriorment, al cicle superior d'activitats físiques i esportives. 

Tot i això, a la zona del Vallès Occidental tan sols hi ha dos centres que ofereixen aquest cicle superior, el Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès i el centre privat Europa International School, i l'Europa ha decidit esperar a oferir aquest cicle el proper any atesa la manca de personal. En conseqüència, molts estudiants i esportistes, com la promotora, s'han quedat sense plaça, a l'espera d'alguna plaça vacant. Per aquest motiu, demana que es faci una ampliació de places al CAR.

Contingut

En el marc d'aquest i altres expedients de queixa, el Síndic ha constatat que:

D'una banda, tot i que la programació de l'oferta de formació professional no es regeix únicament per criteris de demanda, l'oferta de places en el cicle formatiu de grau superior d'activitats físiques i esportives és insuficient per atendre les sol·licituds existents, com a mínim a la comarca del Vallès Occidental, i aquesta insuficiència dificulta l'accés a la formació professional a molts joves. 

I de l'altra, com a conseqüència en part de l'elevat abandonament educatiu prematur existent, a Catalunya hi ha dèficits d'accés a la formació professional, que progressivament es van corregint, i també una necessitat de desenvolupar mesures per promoure la participació dels joves a aquesta oferta per allargar la seva permanència al sistema educatiu. 

Atesa aquesta oferta insuficient de places del cicle formatiu de grau superior d'activitats físiques i esportives a la comarca del Vallès Occidental, i atès que aquesta insuficiència afecta l'exercici efectiu del dret a l'educació de molts joves, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estudiï la necessitat d'incrementar les places d'aquest cicle formatiu a la comarca del Vallès Occidental de cara al curs 2014/2015.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/10/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
27/05/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/10/2015 Departament d'Ensenyament No irregularitat
02/10/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Vallès Occidental No irregularitat