Resolució
Q-06852/2013 Disconformitat amb el contingut d'un certificat de serveis prestats emès per l'Ajuntament de Castellar del Vallès

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 19/09/2013
Data de l'últim moviment 04/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Castellar del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el contingut del certificat de serveis prestats emès per l'Ajuntament de Castellar del Vallès a instància de la persona interessada, en què consta la data d'inici i la data de finalització dels serveis prestats per la persona interessada com a agent de la Policia Local en pràctiques, el període de temps en què ha prestat els seus serveis i un apartat d'observacions que inclou els períodes de baixa o d'absència, les llicències per maternitat, etc. 

En vista del contingut d'aquesta certificació, la persona interessada va demanar a l'Ajuntament que n'elaborés una altra en què no s'incloguessin aquestes observacions, ja que el document té efectes per a terceres persones. 

Tot i això, per decret d'alcaldia de 20 de juny es va resoldre desestimar la seva petició, ja que l'Ajuntament estima que el certificat ha de contenir els serveis realment prestats.

Contingut

El Síndic recorda que l'article 47.2 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que els certificats administratius han de contenir les dades objecte de certificació i la signatura de l'òrgan competent per lliurar-los. Si la dada objecte de certificació és el termini de temps en què la persona interessada ha prestat serveis a l'Ajuntament, això vol dir computar el període de temps en què aquesta persona ha estat en situació administrativa de servei actiu. 

L'article 36 de la Llei 16/1991, de 10 de juliol, reguladora de les policies locals, estableix que les situacions administratives dels policies locals es regulen d'acord amb la normativa aplicable als funcionaris, tenint en compte les peculiaritats del cos al qual pertanyen.

L'article 85 del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre, estableix que es troba en situació de servei actiu el funcionari que ocupa una plaça dotada pressupostàriament i desenvolupa un lloc de treball o que és en situació de disponibilitat, de comissió de servei, de llicència o de permisos que comporten la reserva del lloc de treball. En termes semblants, l'article 184 del Decret 214/1990, de 30 de juliol, afegeix també, com a situació de servei actiu, aquella en la qual el funcionari està en el supòsit de vaga i de trasllat forçós per la incoació d'un expedient disciplinari.

En aquest sentit, les situacions de baixa per malaltia, les absències i els permisos de maternitat i les reduccions de jornada fixades a l'empara de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions de Catalunya, no interfereixen en el manteniment de la situació de servei actiu de la persona interessada.

La situació de suspensió d'ocupació com a conseqüència d'una sanció disciplinària comporta la privació temporal de l'exercici de les funcions per part del funcionari i, per tant, la interrupció del servei actiu.

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades, les dades de caràcter personal relatives a la comissió d'infraccions penals o administratives són dades especialment sensibles, que només poden ser incloses en els fitxers de les administracions públiques competents en els supòsits previstos a les normes reguladores respectives.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Castellar del Vallès que emeti una nova certificació a favor de la persona interessada en què es facin constar exclusivament les dades relatives al temps en què va prestar serveis a l'Ajuntament en situació de servei actiu.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/11/2013 Ajuntament de Castellar del Vallès Resolució pendent d'acceptació
28/11/2013 Ajuntament de Castellar del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/12/2013 Ajuntament de Castellar del Vallès Irregularitat
06/02/2014 Ajuntament de Castellar del Vallès Resolució pendent d'acceptació
30/04/2014 Ajuntament de Castellar del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/05/2014 Ajuntament de Castellar del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/06/2014 Ajuntament de Castellar del Vallès Irregularitat
04/06/2014 Ajuntament de Castellar del Vallès Seguiment finalitzat