La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i el dret als serveis i a les prestacions vinculades que es va iniciar a nom del seu pare.
De la informació de què es disposa es desprèn el següent:
En data 20 de març de 2009 es va presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència de la persona interessada.
En data 20 de novembre de 2009 es va dictar resolució per la qual es reconeixia a la persona interessada un grau II nivell 2 de dependència.
En data 27 de novembre de 2009 es va sol·licitar la revisió de la situació de dependència, i es va demanar una nova valoració de grau i nivell i la modificació de la resolució de data 20 de novembre de 2009.
En data 15 de desembre de 2010 es va signar l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) de centre d'atenció diürna en jornada completa des del 15 de desembre de 2009 fins al 10 de gener de 2010.
En data 11 de març de 2010 es va signar l'acord PIA de cuidadora no professional des del 21 de març de 2009 fins al 10 de gener de 2010.
En data 10 de gener de 2010 el pare de la promotora va morir.
En data 20 d'agost de 2010 es va dictar una resolució que desestimava la petició de revisió de la situació de dependència i es va ratificar la resolució de data 20 de novembre de 2009.
La promotora de la queixa manifesta que ha presentat dues sol·licituds de prestacions meritades i no percebudes a l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials, en dates 27 de març de 2010 i 18 de juliol de 2012, i que a hores d'ara encara no ha rebut cap resposta.
La qüestió de fons que ha motivat aquesta queixa es correspon amb la problemàtica general dels procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions i als serveis vinculats en què durant la tramitació del procediment es produeix la defunció de la persona sol·licitant. I, en aquest cas, segons la informació de què es disposa, el procediment no s'ha resolt.
Aquesta qüestió va ser tractada amb anterioritat pel Síndic amb motiu de les nombroses queixes que des de l'any 2008 s'han rebut sobre aquesta problemàtica i que plantejaven un problema comú: la demora i la manca de resolució dels procediments en què no s'havia elaborat el PIA i, com a conseqüència d'això, la manca d'accés d'aquestes persones -i dels seus causahavents- als drets que els podrien haver correspost en atenció a la situació de dependència.
Tal com ja s'ha anat reiterant en els diferents expedients de queixa que s'han tramitat, el Síndic considera que el tractament d'aquests supòsits s'ha de fer tenint en compte, d'una banda, la configuració del dret subjectiu que crea la Llei 39/2006, de 13 de desembre; i, de l'altra, el deure de resolució expressa de tots els procediments. Així mateix, és necessari prendre en consideració que en molts casos la gestió dels procediments, i el retard en la tramitació, ha estat la causa que no s'hagi pogut elaborar el PIA, per la qual cosa no és admissible traslladar als particulars les conseqüències de la inactivitat o de l'activitat insuficient de l'Administració.
En conseqüència, pel que fa a la queixa formulada per la promotora, atès que no consta que s'hagi resolt l'expedient, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família el deure legal de resoldre els procediments en els terminis legalment establerts.