Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb el retard en la resposta que han rebut de l'Ajuntament de Cervelló a l'escrit que hi van presentar el 14 de juny de 2012 per demanar informació sobre les beques d'escola bressol.
Exposen que tenen dues filles bessones i que el curs passat van tenir una beca lectiva i de menjador per un import del 30% de la quota per a cadascuna de les nenes.
El mes de juny van demanar informació sobre aquestes beques per al curs 2012-2013 i se'ls va indicar que havien de presentar una instància. El 19 de setembre van rebre una nota de l'escola bressol que informava que les famílies amb dos infants inscrits a l'escola bressol es podrien beneficiar d'un 50% de quota en l'escolarització del segon germà i finalment, el 7 d'octubre, van rebre un escrit de l'Ajuntament amb la mateixa informació que es contenia en la nota de l'escola bressol.
Els interessats es queixen que no s'ha donat resposta a la seva sol·licitud d'informació sobre les beques de l'escola bressol, malgrat que es tracta d'una qüestió que els afecta en gran mesura, tant a ells com a altres famílies.
En l'informe tramès per l'Ajuntament de Cervelló s'assenyala que no s'ha aprovat cap tipus de beques o ajuts per a les escoles bressol municipals per al curs 2012-2013, i que es va comunicar a la família que en els casos de germans es podien beneficiar d'un 50% de descompte sobre la tarifa mensual del servei escolar del segon nen.
Un cop analitzada aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:
1. En relació amb la manca de beques o ajuts, convé posar de manifest que l'ordenament jurídic reconeix el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats com un principi bàsic del nostre sistema educatiu, i la prevenció i la compensació de desigualtats d'origen social, econòmic o cultural són citats a la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, entre els objectius de l'educació infantil (art. 56).
En aquest sentit, el cost d'accés a l'escola bressol pot representar un obstacle per a la participació de la població socialment menys afavorida, per la qual cosa el Síndic considera necessari establir mecanismes per assegurar que no s'impedeixi l'accés a l'escola bressol dels infants amb menys recursos.
2. En relació amb la comunicació a la família, el Síndic considera que els canvis en la quota que afectaven el nucli familiar, amb la supressió de les beques atorgades el curs anterior, haurien d'haver estat comunicats amb anterioritat, amb una antelació suficient perquè poguessin ser coneguts per les famílies en el moment de la matrícula.
En aquest sentit, la normativa sobre preinscripció i matrícula (art. 4 del Decret 75/2007, de 27 de març, i article 25.1 f) de la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació) fa menció específica del deure d'informació a les famílies, que inclou el preu de les quotes d'escolarització i altres aportacions econòmiques que hagin de fer.
D'altra banda, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix en l'article 3 que les administracions públiques han de respectar en la seva actuació el principi de confiança legítima.
En el cas dels promotors, malgrat haver-ho demanat en diverses ocasions, no van tenir coneixement dels canvis que afectaven la quota que havien de satisfer fins a principi de curs, i no van obtenir resposta expressa fins que el curs ja havia començat.
Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Cervelló, d'una banda, que en el futur qualsevol modificació de la quota de la llar d'infants, inclosos descomptes o bonificacions per l'establiment o supressió de beques i ajuts, s'estableixi amb antelació suficient perquè pugui ser coneguda per les famílies durant el procés de preinscripció; i de l'altra, que estudiï fórmules per tornar a introduir polítiques d'accessibilitat econòmica a la llar d'infants municipal, a fi de garantir el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels infants socialment desfavorits.