Resolució
Q-06871/2013 Disconformitat amb la denegació de la prestació per maternitat sol·licitada a l'Institut Nacional de la Seguretat Social

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 19/09/2013
Data de l'últim moviment 19/09/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la prestació per maternitat que va demanar el 31 de juliol de 2013 a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (en endavant INSS).

Exposa que té acollits dos infants tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, en règim d'acolliment familiar en unitat convivencial, i que la prestació li ha estat denegada perquè no compleix els requisits que preveu l'article 133 bis del Reial decret legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de la Seguretat Social, que considera situacions protegides l'acolliment preadoptiu, permanent o simple

Atès que aquesta denegació prové de l'INSS, que és una administració estatal que queda fora de l'àmbit competencial del Síndic, s'ha enviat la queixa a la institució del Defensor del Poble.

Tot i això, la persona interessada també manifesta que al seu moment l'INSS els va informar que en cas de constituir-se l'acolliment els corresponia rebre aquesta prestació, i que posteriorment els va indicar que no presentessin recurs perquè l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA) faria gestions amb l'INNS per resoldre aquesta situació.

Malgrat això la persona interessada exposa que no ha rebut notícies de l'ICAA respecte del resultat d'aquestes gestions, i a més ha finalitzat el termini per presentar recurs contra la resolució denegatòria de la prestació.

Contingut

L'Administració ha informat que des de l'Àrea Juridicoadministrativa de l'ICAA es va recomanar a la persona interessada que presentés recurs o queixa contra la decisió de l'INSS i que l'ICAA no podia presentar-la perquè no era el sol·licitant del permís.

La persona interessada confirma que efectivament va ser informada des de l'Àrea Juridicoadministrativa de l'ICAA, de Barcelona, per mitjà de correu electrònic, sobre la presentació d'un recurs contra la denegació, però assenyala que posteriorment, en una reunió mantinguda en data 3 d'octubre de 2013 amb responsables de l'ICAA a les comarques de Girona, se li va indicar que esperés, que encara s'estaven fent gestions davant de l'INSS i que calia esperar el resultat. Sembla que aquesta indicació es va reiterar en trucades telefòniques posteriors, també de la seu de Girona.

Així, els correus electrònics que facilita la persona interessada  posen de manifest que no se li va facilitar informació adequada en relació amb la possibilitat d'atorgament de la prestació per part de l'INSS.

Vist això, i tenint en compte que els acollidors tenien dret a rebre informació veraç sobre els ajuts i les prestacions que els corresponen en constituir-se la mesura i que la prestació per maternitat té incidència directa en la situació dels infants acollits, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família:

1. Que es revisi el conjunt d'indicacions que es va facilitar a la persona interessada respecte de la necessitat de presentar recurs contra la denegació per part de l'INSS i, si escau, que es donin les instruccions necessàries perquè en el futur s'unifiquin els criteris d'actuació i les indicacions que es dóna als acollidors des de les diferents unitats administratives que intervenen en aquests processos.

2. Que es revisi la informació que es facilita als futurs acollidors en relació amb la prestació de maternitat i altres per assegurar que s'ajusta a la realitat.

3. Que el Departament mantingui les actuacions davant de l'INSS amb l'objectiu que l'acolliment per mitjà d'unitats convivencials d'acció educativa (UCAE) tingui reconeguda la prestació per maternitat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/10/2013 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2013 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/12/2013 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
14/04/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
08/08/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/09/2014 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
18/09/2014 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Irregularitat
19/09/2014 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat