Resolució
Q-06878/2013 Disconformitat amb la manca de plaça de residència per a un noi amb diagnòstic de trastorn de l'espectre autista

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 19/09/2013
Data de l'últim moviment 10/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva preocupació per la situació del seu fill, amb diagnòstic de trastorn de l'espectre autista, en tractament psicoterapèutic i psiquiàtric, actualment alumne del centre Alba, de Barcelona.

Exposa que el noi és molt agressiu i que a casa ja no el poden contenir. Per aquest motiu, ha demanat l'ingrés del seu fill en una residència on en puguin tenir cura i no corri el perill que suposa diàriament estar a casa sense l'ajut d'un professional. El noi està en llista d'espera per accedir en una residència, s'ha comunicat a la família que no hi ha cap plaça i que han d'esperar.

Contingut

En vista del contingut dels informes tramesos per la família, el Síndic conclou que el fill de la promotora es troba en una situació de risc greu per la seva integritat física i la dels familiars que conviuen amb ell, i que li ha estat recomanat un internament en un centre adequat al seu trastorn però que no hi pot accedir per manca de plaça.

En aquest sentit, el Síndic fa referència a la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, que en l'article 24.1 diu: ?Els estats membres reconeixen el dret de l'infant a gaudir del nivell de salut més alt possible i d'equipaments de tractament de les malalties i de restabliment de la salut. Els estats integrants s'han d'esforçar a assegurar que cap infant no sigui privat del seu dret a accedir a aquests serveis.? La Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, en l'article 44 diu: ?Els infants i els adolescents tenen dret a rebre atenció sanitària adequada al seu nivell evolutiu, atenent tant els aspectes orgànics com els aspectes emocionals, i, d'acord amb el que disposa la legislació vigent, beneficiar-se de les prestacions del sistema sanitari públic.?

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament de Salut, d'una banda, que es facin totes les actuacions necessàries per proveir de plaça residencial de salut mental el fill de la promotora; i de l'altra, que mentre no li sigui assignada plaça en el recurs residencial adequat per a ell, es busqui un recurs alternatiu que previngui danys a ell mateix i a tercers.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/09/2013 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
12/11/2013 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
21/11/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
07/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/01/2014 Departament de Salut Irregularitat
08/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
10/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
10/01/2014 Departament de Salut Seguiment finalitzat