Resolució
Q-06898/2013 Disconformitat amb les actuacions de l'institut Gaudí de Reus i del Departament d'Ensenyament en relació amb l'escolarització d'una alumna

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 20/09/2013
Data de l'últim moviment 20/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, mare d'una alumna de l'institut Gaudí de Reus, manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de l'institut i la manca de suport i acompanyament del Departament d'Ensenyament per escolaritzar la seva filla.

Exposa que el curs 2011-2012 la seva filla va patir un intent d'agressió sexual d'un company de classe, fet que va ser comunicat al centre. Segons la promotora, aquell curs i l'any passat es van adoptar mesures perquè la noia i aquest company no coincidissin a la mateixa classe.

Tot això, enguany s'han trobat que la noia i aquest company han tornat a ser assignats al mateix grup perquè cursen les mateixes matèries. La mare relata el patiment de la seva filla per haver tornat a coincidir a l'aula amb aquest noi, i aporta informe de l'EAP en què es recull l'afectació de la noia.

Segons la interessada, quan va demanar explicacions i una solució, el centre va informar-la que es tractava d'un error, i que si no podien anar a la mateixa classe la noia havia de canviar de centre. La promotora, doncs, es queixa del fet que, tot i ser la víctima, hagi de ser la seva filla ?i amb ella el germà que cursa primer d'ESO- els que hagin de canviar d'institut, i no l'agressor.

Contingut

En l'informe del Departament d'Ensenyament s'assenyala que els fets que la mare va posar de manifest es van produir fora del recinte escolar, en un domicili particular. L'incident va ser posat en coneixement de l'institut i el curs passat es va adoptar mesures per protegir la noia, evitant que coincidís a classe amb el suposat agressor. 

A parer del Síndic, però, aquesta actuació del centre és insuficient si es té en compte la naturalesa dels fets, que en cas de confirmar-se podien arribar a tenir rellevància penal, i les conseqüències de la manca de resposta del centre.

D'altra banda, el fet que l'incident tingués lloc fora de l'escola no exclou el deure d'intervenció de l'institut, com a organisme públic que va tenir coneixement dels fets i que ha d'actuar en interès dels infants i adolescents que s'hi troben escolaritzats. 

En aquest sentit, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix que comporten l'adopció de les mesures correctores i sancionadores que escaiguin els actes dels alumnes que, encara que tinguin lloc fora del recinte escolar, estiguin motivats per la vida escolar o hi estiguin directament relacionats i afectin altres alumnes o altres membres de la comunitat educativa (art. 35.3).

La mateixa Llei d'educació estableix que ?en el cas que les agressions siguin comeses per menors escolaritzats al centre, si fracassen les mesures correctores o de resolució de conflictes, s'han d'aplicar les mesures establertes per la legislació de la infància i l'adolescència?.

En conseqüència, des del moment en què la família va comunicar els fets al centre s'hauria d'haver demanat la intervenció dels serveis educatius i s'hauria d'haver comunicat els fets a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) o haver presentat la denúncia corresponent.
 
Pel que fa a la coincidència dels dos alumnes enguany al mateix grup de classe, s'observa d'entrada una manca de diligència del centre, que no va preveure la situació i va obligar la noia a trobar-se amb aquest company a classe. En aquest sentit, el centre no va actuar de forma protectora amb l'alumna i no va vetllar pel seu interès.

D'altra banda, el Síndic considera que, un cop detectat l'error, tant l'institut com l'Administració educativa haurien d'haver acompanyat la família i els haurien d'haver facilitat l'accés immediat a un altre centre, per evitar que haguessin de fer-se càrrec d'unes gestions administratives que es feien a desgrat dels afectats i fora del termini establert per manca de previsió del centre.

En vista d'aquestes consideracions, doncs, el Síndic recomana al Departament d'ensenyament que:

- Es revisi l'actuació del centre i la inspecció educativa en aquest cas.

- Es consideri la intervenció de l'EAP en relació amb el noi que va intervenir en els fets que explica la persona interessada.

- Es doni instruccions al centre perquè davant de qualsevol sospita fonamentada d'abús sexual comès o sofert pet alumnes de l'escola, es demani la intervenció de l'EAP i, si escau, es faci la comunicació corresponent a la DGAIA o a la Fiscalia.

- Es valori l'establiment d'un protocol intern en aquest sentit que pugui ser conegut per tots els centres.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/09/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/10/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/11/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/03/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/06/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
19/06/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat
19/06/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Irregularitat
20/06/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat