Resolució
Q-06899/2012 Disconformitat amb la denegació d'una sol·licitud perquè uns infants cursin ensenyaments alternatius a la religió

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 26/10/2012
Data de l'últim moviment 18/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb el fet que l'escola en què estudien els seus fills no hagi atès la seva sol·licitud que els infants cursin ensenyaments alternatius a la religió.

Contingut

El Síndic recorda que segons preveu la Llei orgànica 2/2006, d'educació, els ensenyaments de religió catòlica són d'oferta obligatòria per als centres i de caràcter voluntari per als alumnes. El caràcter voluntari per a les famílies d'aquest tipus d'ensenyament està reconegut com un dret al nostre ordenament i el Síndic entén que hauria de ser tingut en compte a l'hora de resoldre qualsevol incidència que pugui sorgir amb les famílies en relació amb la impartició d'aquesta matèria.

En aquest cas, la família es va adreçar al centre per demanar que els seus fills cursessin ensenyaments alternatius a la religió a mitjan setembre, només un o dos dies després de l'inici de curs.

Certament, la família no va seguir el procediment establert -formalització prèvia d'una sol·licitud per escrit- però cal tenir en compte que, atès que els infants sempre havien cursat aquesta matèria, no disposaven d'informació relativa a les actuacions que havien de dur a terme per canviar d'opció.

El Síndic entén que aquest procediment és necessari i obeeix a raons d'organització del curs i del professorat, però considera que atès que la família ha fet una sol·licitud explícita i desconeix el procediment per demanar el canvi, i atès que només feia dos dies que havia començat el curs escolar, no s'hauria d'haver obligat els alumnes a seguir cursant uns ensenyaments que el marc normatiu vigent estableix clarament que són voluntaris.

Per això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que, en cas que aquesta escola imparteixi ensenyaments alternatius a la religió, s'atengui la sol·licitud de les persones interessades per tal que els seus fills puguin cursar aquests ensenyaments enguany. Altrament, en el cas que no s'imparteixin aquests ensenyaments a l'escola aquest curs, el Síndic suggereix al Departament que es faciliti informació escrita a la família sobre el procediment per fer efectiu aquest canvi el curs vinent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/11/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/01/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/05/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/06/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
18/12/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat