Resolució
Q-06934/2012 Disconformitat amb la mesura presa per l'institut d'educació secundària Montserrat, de Barcelona, en relació amb la compra obligatòria per part de les famílies d'un ordinador que proporciona el centre, sense facilitar cap beca per adquirir-lo

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 29/10/2012
Data de l'últim moviment 30/08/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la mesura presa per l'institut d'educació secundària Montserrat, de Barcelona, en relació amb la compra obligatòria per part de les famílies d'un ordinador que proporciona el centre, sense facilitar cap beca per adquirir-lo. 

També exposa que es va arribar a l'acord que s'intentaria que els llibres de text fossin els mateixos que anys anteriors per tal que les famílies poguessin compensar la despesa de l'ordinador. Tot i això, finalment tots els llibres que s'han demanat son nous, de manera que no es poden reutilitzar els llibres antics de germans o companys. 

A banda d'això, indica que té constància que les famílies que han abonat l'ordinador encara no el tenen perquè el Departament d'Ensenyament no els l'ha fet arribar.

Contingut

Un cop analitzada la documentació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:

L'adquisició dels llibres i de material escolar, dins del qual es pot considerar inclòs l'ordinador, no tenen reconeguda la gratuïtat en termes similars als previstos per als ensenyaments obligatoris i els declarats gratuïts. 

Això no obstant, la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, estableix com a principi general del sistema educatiu l'equitat, com a garantia d'igualtat d'oportunitats (art. 2.1 c), i reconeix als alumnes el dret a accedir a l'educació en condicions d'equitat i a gaudir d'igualtat d'oportunitats.

Per aquest motiu, s'hauria de fer esforços perquè l'adquisició de llibres i del material, inclòs l'ordinador, puguin fer-se de la manera menys costosa possible per a les famílies. Amb el mateix objectiu, s'hauria de preveure mesures específiques per a les famílies que no puguin fer front a la despesa, de manera que cap alumne es veiés privat de l'accés a l'ordinador ni al material escolar per manca de capacitat econòmica. 

Des d'aquesta perspectiva, s'ha de valorar positivament el fet que finalment es permeti que els alumnes aportin el seu propi ordinador, però tot i això el Síndic considera que cal seguir explorant maneres de reduir el cost del material, especialment de l'ordinador, amb mesures alternatives com ara l'adquisició dels ordinadors per part del centre i la seva reutilització, amb les garanties que convingui per part de l'alumnat o altres.

Així mateix, caldria cercar solucions per les situacions individuals en què no es pot fer front a aquesta despesa, tenint en compte que la Llei 12/2009 estableix en l'article 6 que ?el departament ha d'introduir un sistema d'ajuts general, en les diverses modalitats, per als llibres de text i altre material escolar en l'ensenyament obligatori per a l'alumnat?. 

Per tot això, el Síndic suggereix al Consorci d'Educació de Barcelona que, de cara al curs vinent, adopti mesures a l'institut Montserrat per reduir la despesa de les famílies i cerqui fórmules per garantir que qui no pugui abonar la despesa no es vegi exclòs de l'accés a aquest recurs, tenint present que les beques existents es paguen avançat el curs.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/12/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/01/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/04/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/05/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
02/07/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/07/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/08/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Vulneració
30/08/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat