Resolució
Q-06937/2011 Disconformitat amb l'Ajuntament d'Argençola per dificultar a un regidor l'exercici de la seva tasca com a membre de l'oposició

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 10/11/2011
Data de l'últim moviment 17/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Argençola Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, regidor de l'Ajuntament d'Argençola, manifesta que ha detectat algunes dificultats en l'exercici de la seva tasca com a membre de l'oposició. 

Concretament, assenyala que l'Ajuntament d'Argençola no compleix amb l'acord sobre la periodicitat, l'hora i el lloc de celebració de les sessions plenàries. Igualment assenyala que no es posen a disposició dels membres de la corporació els documents referents al plenari, d'acord amb allò que exigeix la normativa.

També assenyala que durant el segon semestre de l'any 2011 va presentar diverses peticions d'informació respecte de les quals no ha obtingut resposta, per la qual cosa considera vulnerat el dret a la informació que li és reconegut en virtut de la seva condició de regidor.

Contingut

Tenint en compte que l'atenció dels afers municipals inclou la gestió dels assumptes plantejats per tots els membres de la corporació en exercici del seu dret de participació i de la seva tasca de control de l'acció del govern, el Síndic suggereix a l'Ajuntament d'Argençola que adopti les mesures organitzatives que es considerin adequades per garantir l'atenció de les peticions d'accés a la informació que plantegin els regidors, en el termini legalment establert. A tall d'exemple, es pot pensar a fixar horaris de consulta de la informació que coincideixin amb l'horari de treball del personal responsable, en cada cas, de la guarda de la informació demanada, o expedir còpies digitals de la informació demanada, quan això sigui possible segons el format en què la informació estigui disponible.

Pel que fa concretament als assumptes plantejats en aquest cas, el Síndic recorda el deure legal de donar resposta a tots els escrits presentats per la persona interessada i garantir-li el dret d'accés a la informació que sol·licita, en els termes establerts a l'article 164 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya. 

En el cas que l'equip de govern no pugui atendre les sol·licituds d'informació perquè considera que es tracta de demandes desproporcionades, o que el fet d'atendre-les ocasionaria una obstrucció en el funcionament ordinari de l'Ajuntament, cal que això es comuniqui al demandant de la informació, i que es motivin i es provin aquestes circumstàncies, tal com estableix la jurisprudència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/02/2012 Ajuntament d'Argençola Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/02/2012 Ajuntament d'Argençola Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/05/2012 Ajuntament d'Argençola Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/10/2012 Ajuntament d'Argençola Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/12/2013 Ajuntament d'Argençola Segona reiteració / No col·laboració
20/02/2015 Ajuntament d'Argençola Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
17/04/2015 Ajuntament d'Argençola Seguiment finalitzat