Resolució
Q-06959/2014 Disconformitat amb la denegació de la beca menjador a una nena amb discapacitat

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 23/09/2014
Data de l'últim moviment 23/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal de l'Anoia Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La persona interessada es queixa de la denegació de l'ajut individual de menjador de la seva filla, que pateix una discapacitat. Al·lega que la seva situació econòmica ha empitjorat i que no pot sufragar el cost del servei. 

En relació amb aquest assumpte, el Consell Comarcal de l'Anoia informa que la denegació de la concessió de l'ajut per als alumnes de l'escola en qüestió és el resultat de l'aplicació dels criteris establerts en les bases dels ajuts individuals de menjador, aprovades pel Consell Comarcal de l'Anoia d'acord amb les indicacions fetes pel Departament d'Ensenyament. La unitat familiar de la persona interessada disposa d'ingressos superiors als que estableixen les bases i per això se li denega l'ajut. Des d'una perspectiva formal, doncs, el Síndic no aprecia cap irregularitat per part del Consell Comarcal de l'Anoia en l'aplicació dels criteris establerts en les bases per a la convocatòria dels ajuts de menjador escolar. 

Tanmateix, el Síndic també alerta que una convocatòria d'ajuts de menjador escolar té per objectiu garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés de l'alumnat a aquest servei educatiu, i que la persona interessada aporta documentació que acredita les dificultats per accedir a aquest servei per raons socials i econòmiques, que poden justificar la necessitat de suport. 

El document ?Criteris per a l'atorgament d'ajuts individuals de menjador adreçats a l'alumnat d'ensenyaments obligatoris i de segon cicle d'educació infantil de centres educatius sufragats amb fons públics per al curs 2014/2015? estableix uns requisits generals que no contemplen necessàriament un llindar d'ingressos màxim per ser perceptor d'ajut de menjador escolar, tot i que recomana que s'estableixi. En tot cas, aquest document sí que estableix una renda límit a partir de la qual la sol·licitud no té la puntuació corresponent al nivell de renda de la unitat familiar, però no preveu necessàriament que aquesta manca de puntuació en el criteri de renda hagi d'impedir la percepció d'un ajut si es disposen d'altres punts pels criteris específics de la unitat familiar o per la valoració dels serveis socials per necessitat social greu (tot i que, com s'ha dit, sí que ho recomana).

Els criteris establerts pel Departament d'Ensenyament, recollits en les bases, tot i que tenen la virtut de ser objectius i amb una clara priorització del criteri de renda familiar, poden excloure de la percepció dels ajuts famílies que, malgrat tenir ingressos superiors a la renda límit, tenen una situació socioeconòmica també molt precària. Cal recordar que el llindar de renda límit és baix, inferior al llindar de risc de pobresa, i que les despeses per habitatge, per exemple, que poden ser molt variables, no es computen en el càlcul de renda. A més, la situació de risc social de la família, acreditada per Serveis Socials, no és suficient per determinar la concessió d'ajuts en casos particulars en què aquesta necessitat de suport econòmic estigui convenientment acreditada, tot i superar el llindar de renda límit.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Consell Comarcal de l'Anoia que, en primer lloc, es coordini amb l'Ajuntament de Piera per valorar la situació socioeconòmica de la família i la necessitat de suport econòmic per accedir al servei de menjador escolar, per si convingués atorgar-li aquest suport econòmic al marge de la convocatòria ja establerta; en segon lloc, que avaluï els criteris establerts per al curs 2014/2015 i informi el Síndic sobre les possibles necessitats de millora amb vista a la convocatòria per al curs 2015/2016, especialment sobre la conveniència d'eliminar com a requisit el fet de complir el llindar de renda límit; i en tercer lloc, que analitzi, conjuntament amb les administracions locals de la comarca, com garantir excepcionalment la cobertura de les necessitats de suport econòmic amb vista al curs 2015/2016 per a les famílies que, tot i acreditar aquestes necessitats, queden excloses dels criteris establerts per la convocatòria ordinària d'ajuts de menjador escolar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/12/2014 Consell Comarcal de l'Anoia Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/01/2015 Consell Comarcal de l'Anoia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2015 Consell Comarcal de l'Anoia Resolució pendent d'acceptació
23/03/2015 Consell Comarcal de l'Anoia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació