Resolució
AO-06966/2011 Actuació d'ofici referida al desplegament dels contractes programa establerts entre el Departament d'Ensenyament i centres privats concertats

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres
Data d'inici 11/11/2011
Data de l'últim moviment 08/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

En data 21 de novembre de 2011 el Síndic va sol·licitar a la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats del Departament d'Ensenyament un informe i la documentació escaient relativa a l'actuació d'ofici oberta sobre els models de contracte programa amb el Departament d'Ensenyament.

Pel que fa a les previsions de desplegament futur dels contractes programa, en l'expedient 00991/2010 el Departament d'Ensenyament exposa que manté els vint-i-set contractes programa amb centres educatius privats concertats actualment existents, però que està en procés d'anàlisi del model vigent de contracte programa, procés que està previst cloure abans de finalitzar el curs escolar d'enguany. 

Així, el Síndic ha decidit obrir aquesta actuació d'ofici, a fi de fer el seguiment d'aquesta anàlisi, atès que els contractes programa són un instrument important per millorar la coresponsabilitat del sector concertat en l'esolarització equilibrada d'alumnat i atès que l'escolarització equilibrada és fonamental per a la defensa del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats.

Contingut

De l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament es desprèn que aquest departament convocarà properament un nou concurs públic, abans que els actuals contractes programa finalitzin la seva vigència. 

En el marc d'aquesta i altres actuacions, el Síndic ha traslladat al Departament d'Ensenyament les consideracions següents: 

Els contractes programa s'han mostrat com un instrument efectiu a l'hora de promoure l'escolarització equilibrada d'alumnat entre sectors de titularitat a municipis com ara, per exemple, Vic, Manlleu o Olot. El fet que l'alumnat escolaritzat a centres concertats no hagi de fer aportacions econòmiques addicionals afavoreix que la tria de centre per part de les famílies no estigui tan condicionada per la seva condició socioeconòmica i per la titularitat del centre. 

En els darrers anys, el Síndic ha constatat fluxos d'alumnat amb dificultats econòmiques del sector concertat cap al sector públic. A criteri d'aquesta institució, la condició socioeconòmica de la família no hauria d'impedir, per garantir el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats, que els seus fills i filles puguin accedir a les activitats educatives, o a l'oferta sufragada amb fons públics.

Per fomentar l'escolarització equilibrada d'alumnat, convé destacar que, més enllà dels contractes programa en determinats centres, el Departament d'Ensenyament va establir per als centres concertats una convocatòria de subvencions per al finançament d'activitats complementàries de l'alumnat amb necessitats educatives específiques. L'anàlisi de les queixes rebudes al Síndic va constatar, però, que aquests ajuts eren restrictius pel que fa a l'atenció de les situacions reals de pobresa i a les dificultats que aquestes famílies podien tenir a l'hora de sufragar els costos d'accés a determinades activitats complementàries i serveis escolars, bé perquè només es proporcionaven a alumnat amb necessitats educatives específiques, bé perquè no garantien la cobertura del cost total per alumne de les activitats complementàries. Val a dir que, per a l'any 2011, aquests ajuts han quedat eliminats, eliminació que va ser compensada per la convocatòria de concurs públic per seleccionar centres privats concertats que poden rebre finançament addicional en funció de les característiques socioeconòmiques dels alumnes escolaritzats. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament: 

1. que estableixi mesures per evitar que costos d'escolarització diferenciats entre centres derivin en desigualtats en la seva composició social, i per evitar que l'alumnat socialment desfavorit o amb dificultats econòmiques pugui escolaritzar-se de manera normalitzada, sense distinció per motius econòmics, a qualsevol centre sufragat amb fons públics; 

2. que desenvolupi actuacions específiques per evitar casos d'alumnat amb dificultats econòmiques escolaritzat a centres concertats que sol·licita plaça a un centre públic per raons econòmiques, o també alumnes que no romanen al centre durant l'activitat complementària, per les dificultats de sufragar-ne el cost;

3. que reguli les activitats complementàries i garanteixi el caràcter no lucratiu en els termes establerts per la regulació orgànica i la voluntarietat de la participació dels alumnes, i que reguli l'establiment d'ajuts per accedir-hi en situacions socials o econòmiques desfavorides, tal com estableix l'article 50.3 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació;

4. que l'informi sobre com s'ha desenvolupat la convocatòria dels nous contractes programa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/11/2011 Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2012 Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/04/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/04/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/06/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/11/2012 Departament d'Ensenyament Resolució