Resolució
Q-06981/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 30/10/2012
Data de l'últim moviment 31/03/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació de renda mínima d'inserció que tenia concedida.

Exposa que el gener de 2012 va demanar la reactivació de la prestació, que havia estat suspesa mesos abans arran d'una activitat laboral de la seva esposa, però encara no ha rebut resposta.

Contingut

El Departament d'Empresa i Ocupació assenyala que es va valorar favorablement la represa de la prestació del promotor amb efectes des del desembre de 2012, si bé quedava pendent fer-la efectiva per raó de prioritat d'altres expedients. 

El Síndic entén que cal tenir en compte les previsions de la normativa reguladora de la prestació, en concret l'article 22 de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, que estableix que el pagament de la prestació s'ha de reprendre quan desapareixen les circumstàncies que en van motivar la suspensió. I en aquest cas cal entendre que la suspensió venia motivada per una activitat laboral desenvolupada per l'esposa del promotor que no havia esta comunicada. 

Per tant, en el moment que ha finalitzat aquesta activitat laboral i s'ha comprovat que les circumstàncies de la unitat familiar eren tributàries de continuar rebent la renda mínima d'inserció, perquè els altres ingressos no superen l'import que correspondria d'aquesta prestació, s'hauria d'haver reprès de manera immediata el pagament.

L'aplicació dels criteris de prelació a què es fa referència en l'informe no s'adequa a les previsions de la normativa reguladora de la prestació per a aquests supòsits de suspensió i posterior reactivació; i a més el temps que ha transcorregut des del moment en què s'hauria d'haver reactivat el pagament afegeix un element de perjudici i de major risc a la situació.

D'altra banda, de la informació aportada tampoc es desprèn el motiu pel qual la data d'efectes de la represa s'hauria de fixar el novembre de 2012, ja que la sol·licitud de reactivació i la finalització de l'activitat laboral que va donar lloc a la suspensió s'havien produït molt abans. Caldria, per tant, que l'òrgan gestor revisés i comprovés aquestes dades, de manera que es justifiqui convenientment la data de la represa.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, d'una banda, que, sense més demora, es dicti una resolució sobre la petició de represa de la prestació amb la qual es posi fi a la suspensió i es reconegui el dret del promotor a continuar rebent la renda mínima d'inserció, i que es notifiqui a la persona interessada; i, de l'altra, que es justifiqui convenientment la data d'efectes de la finalització de la suspensió i que es reprengui el pagament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/11/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/06/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
31/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
31/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat