Resolució
Q-06991/2013 Disconformitat amb la plaça escolar assignada a dues alumnes residents a les Franqueses del Vallès

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 27/09/2013
Data de l'últim moviment 21/10/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la plaça escolar que s'ha assignat a les seves filles. 

Exposa que té un 65% de discapacitat i que no pot recórrer distàncies llargues i necessita l'ajuda d'un acompanyant per anar en transport públic. D'altra banda, les seves filles pateixen una cardiopatia congènita del cor i estan en llista d'espera per ser intervingudes quirúrgicament a l'Hospital sant Joan de Déu de Barcelona. 

Fins al gener de 2013, les alumnes cursaven els estudis en una escola de les Franqueses del Vallès, però quan el seu marit es va quedar sense feina, i per raons de salut de les menors, es van traslladar temporalment a la província de Màlaga, on van empadronar les menors perquè se'ls pogués fer els controls mèdics corresponents, amb la idea de tornar el setembre de 2013. Per tant, no van poder presentar dins de termini la preinscripció a l'escola de les Franqueses per al curs 2013/2014 perquè les menors no estaven empadronades al municipi, i se'ls ha assignat plaça en una escola que es troba a 7,5 quilòmetres del domicili.

La promotora demana que es tingui en compte el seu problema de salut i el de les seves filles i que se'ls faciliti un nou centre educatiu més proper o amb millors vies d'accés.

Contingut

El Departament d'Ensenyament indica que la normativa que regula el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics no té en compte la distància al domicili, ni l'accessibilitat al centre, i que la sol·licitud va ser presentada fora de termini, una vegada finalitzat el procés d'assignació de places a l'alumnat que va participar en el procés de preinscripció. Per tant, la sol·licitud de la persona interessada estava subjecta a l'existència de vacants en les escoles de les Franqueses del Vallès, i l'únic centre que tenia places vacants als nivells de P4 i P5 per al curs 2013/2014, de manera simultània, era l'escola Bellavista-Joan Camps.

Després d'estudiar amb deteniment aquest assumpte, atès que els condicionants que al·lega la persona interessada (discapacitat de la mare, problemes de salut de les filles i distància del centre escolar al domicili) poden afectar el dret a l'educació de les menors, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que analitzi si aquests condicionants afecten l'accessibilitat de les alumnes al centre escolar assignat i, en cas afirmatiu, que analitzi quina proposta d'escolarització de cara al curs 2014/2015 respon més a les seves necessitats, d'acord amb el principi de l'interès superior de l'infant.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/10/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/11/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/03/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
28/04/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/10/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/10/2014 Departament d'Ensenyament No irregularitat
20/10/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme-Vallès Oriental No irregularitat
21/10/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat