Resolució
AO-07029/2014 Actuació d'ofici relativa a la visita duta a terme al centre d'educació intensiva El Guaret

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Centres de menors
Data d'inici 25/09/2014
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha obert una actuació d'ofici arran de la visita que l'Equip de Treball de l'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants va dur a terme al centre d'educació intensiva El Guaret.

Cal recordar que la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix en l'article 133.4 que les sales i altres mesures de contenció i aïllament físic dels infants i adolescents han de tenir un ús limitat i extraordinari per protegir l'infant o adolescent de si mateix en episodis de violència. El mateix article estableix que en cap cas es poden utilitzar com a mesures de sanció o correcció.

En aquest sentit, les Regles de les Nacions Unides per a la protecció dels infants privats de llibertat, aplicables a qualsevol internament en establiment públic o privat per ordre administrativa o judicial del qual no es permeti sortir l'adolescent per la seva pròpia voluntat, prohibeixen les penes ?d'aïllament o cel·la solitària?.

Del contingut de la informació recollida durant la visita al centre es desprèn que una de les sancions que es practica de forma habitual és el tancament dels nois a l'anomenada ?habitació individual?, situada a la planta 0, per períodes, segons relataven alguns nois, de cinc dies o més i fins a dues setmanes, amb possibilitat de sortir únicament per anar al lavabo. En cas que es confirmi la utilització de la mesura d'aïllament en aquest espai, sense poder sortir, aquest centre vulnera les previsions de la Llei 14/2010.

Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que es comprovi si l'aplicació de la mesura d'aïllament i de mesures educatives al centre El Guaret s'ajusta a les previsions de la Llei 14/2010 i que, en cas que es detecti l'existència de pràctiques que no s'ajusten a les previsions d'aquesta llei, es doni instruccions al centre perquè les revisin, en el sentit d'assegurar que les mesures de contenció i aïllament físic s'utilitzen el temps mínim imprescindible per protegir l'adolescent en episodis de violència, i que la mesura de separació de grup s'aplica per un període màxim de tres dies, només per incompliments de deures greument perjudicials per a la convivència, i no comporta la privació d'assistència ordinària a classe dels nois.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/11/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/01/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/02/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
02/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació