Resolució
Q-07053/2013 Disconformitat amb les molèsties que ocasiona una comunitat gitana que ha ocupat uns immobles en un barri de Blanes

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 01/10/2013
Data de l'últim moviment 09/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Blanes Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les molèsties que li ocasiona una comunitat gitana que ha ocupat uns immobles al barri de Blanes on resideix. 

Segons exposa, els immobles van ser ocupats fa uns dos anys per dues famílies, que cometen infraccions de tot tipus i generen molèsties veïnals. Al seu dia va denunciar els fets a la policia local i als Mossos d'Esquadra, que el van informar que calia la denúncia del propietari dels immobles per ocupació il·legal i que per aquest motiu no podien iniciar cap actuació. 

També manifesta que durant aquests dos darrers anys les dues famílies s'han convertit en una comunitat d'entre cinquanta i vuitanta persones. S'ha adreçat a l'Ajuntament de Blanes, però encara no s'ha fet cap intervenció. Sembla que els propietaris de les cases ocupades i són dos bancs, que no tenen intenció de presentar denúncia.

Contingut

No consta que el Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament hagi iniciat cap intervenció per millorar la convivència i les relacions de les famílies del col·lectiu gitano amb la resta de veïns. És una realitat que la mediació es considera necessària en moltes ocasions per intentar cercar vies de solució a algun problema manifest o prevenir-ne de nous, o bé per facilitar el coneixement i la comprensió mútua entre poblacions culturalment diferenciades. 

És freqüent que els ajuntaments recorrin a la figura del mediador o mediadora professionals per treballar, també, amb la població gitana. En cas que l'Ajuntament de Blanes no disposi d'aquest servei o requereixi més informació, sempre pot plantejar una demanda a la Generalitat de Catalunya, qui li podrà facilitar les eines bàsiques per dur-la a terme. 

Després d'estudiar aquesta qüestió, doncs, el Síndic recomana a l'Ajuntament de Blanes: 

- Que continuï mantenint contactes periòdics amb el teixit associatiu del barri per fomentar el seguiment que es consideri oportú amb l'objectiu de clarificar qualsevol dubte o qüestió que es pugui plantejar.

- Que continuï mantenint reunions d'anàlisi i seguiment amb el veïnat, amb la periodicitat que es consideri més oportuna. 

- Que reforci la presència policial a la zona, amb dotacions uniformades i/o de paisà, per augmentar-ne l'eficàcia. 

- Que continuï fent dispositius conjunts amb el Cos de Mossos d'Esquadra i que planifiqui serveis preventius dissuasius a la zona.

- Que iniciï un pla de treball específic amb els veïns des del Servei de Mediació Comunitària de l'Ajuntament. 

Posteriorment, l'Ajuntament ha informat que està d'acord amb les recomanacions del Síndic i que la Policia Local ja les està aplicant. En vista d'aquesta informació, doncs, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/10/2013 Ajuntament de Blanes Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/12/2013 Ajuntament de Blanes Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/01/2014 Ajuntament de Blanes Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/11/2014 Ajuntament de Blanes Resolució pendent d'acceptació
18/12/2014 Ajuntament de Blanes Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/01/2015 Ajuntament de Blanes Irregularitat
09/01/2015 Ajuntament de Blanes Seguiment finalitzat