Resolució
Q-07081/2011 Disconformitat amb un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i prestacions vinculades

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 15/11/2011
Data de l'últim moviment 04/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret als serveis i prestacions vinculades per a la seva filla.

Exposa que en data 28 de febrer de 2012 es va dictar la resolució per la qual s'aprovava el programa individual d'atenció a la seva filla i se li concedia una prestació econòmica per cuidador no professional, amb efectes des del novembre de 2011. Tot i això, encara no s'ha començat a fer el pagament.

Contingut

En l'informe de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (en endavant ICASS) es fa referència a les dificultats de preveure un calendari exacte de pagaments, atesa la situació econòmica actual, i s'exposa la determinació de prioritzar aquests pagaments segons les disponibilitats pressupostàries i els recursos existents.

En aquest informe no s'especifica si en aquest cas s'ha fet o no algun pagament de la prestació concedida i, si escau, quin. Tot i això, el promotor de la queixa ha informat que a finals del 2012 va rebre un ingrés que entenia que corresponia a aquesta prestació. Cal deduir, per tant, que s'ha iniciat el pagament de la prestació. El promotor exposava també que no havia rebut cap comunicació expressa sobre el pagament, que el pagament no cobria tot l'import i que desconeixia a quines mensualitats corresponia amb exactitud. 

D'altra banda, en l'informe de l'ICASS es fa referència de manera genèrica a la possibilitat d'ajornar i periodificar les quanties corresponents als efectes retroactius, prevista pel Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i el foment de la competitivitat, però no es concreta si s'ha pres alguna resolució en aquest sentit en aquest cas concret i, si escau, si s'ha comunicat a la persona interessada. 

És per això que, a fi d'assegurar que la persona interessada té coneixement de l'estat dels pagaments d'aquesta prestació i aclarir possibles dubtes, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que faci arribar a la persona interessada un escrit explicatiu en què se l'informi de manera clara i detallada dels pagaments efectuats i de les quanties pendents d'abonar, d'acord amb les consideracions expressades.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/11/2011 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/12/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/01/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució
08/06/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/09/2012 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
27/05/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/06/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/07/2013 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat