Resolució
Q-07128/2011 Disconformitat amb la suspensió de'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 16/11/2011
Data de l'últim moviment 29/05/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la prestació de renda mínima d'inserció (en endavant RMI).

Exposa que des del mes de juny de 2010 no cobra l'RMI i que no ha rebut cap notificació ni comunicació en aquest sentit. Posteriorment, el treballador social de referència li ha comunicat que la suspensió es devia a un viatge que va fer al seu país d'origen amb motiu de la malaltia d'un familiar.

Contingut

Després de valorar l'assumpte plantejat i la informació disponible sobre el cas, el Síndic fa les consideracions següents: 

Pel que fa a la suspensió de la prestació, segons les dades de què es disposa, la persona interessada va fer un viatge al juliol, de durada inferior a un mes, per raó de la malaltia d'un familiar, la qual cosa va comunicar i demostrar als serveis socials. 

En regular les obligacions de les persones beneficiàries de la renda mínima d'inserció, la normativa vigent estableix l'obligació de romandre de manera permanent a Catalunya, amb les excepcions fixades per reglament. Així, el Decret 384/2011, de 30 d'agost, estableix que ?excepcionalment les persones destinatàries es podran absentar fora de Catalunya per un període màxim d'un mes, sempre que sigui prèviament comunicat a l'òrgan que en faci el seguiment?. 

Per tant, es pot entendre que el viatge fet pel promotor està inclòs en aquest supòsit excepcional, de manera que es conclou que no era procedent la suspensió de la prestació.

D'altra banda, no consta que s'hagi donat resposta escrita a cap de les reclamacions escrites de la persona interessada.

Per tot això, el Síndic insisteix en la necessitat de tenir en compte molt especialment la naturalesa de la prestació de l'RMI i les greus conseqüències que es poden produir quan les persones es veuen mancades d'aquest recurs. El retard en la percepció de la prestació suposa un perjudici greu, ja que pot agreujar situacions extremadament crítiques que comporten un risc d'exclusió elevat. Per això, cal actuar amb diligència extrema per resoldre aquests procediments, i per corregir les incidències que es poden produir, de manera que es garanteixi que les persones beneficiàries reben puntualment la prestació que els correspon. 

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes perquè es reprengui el pagament de la prestació concedida a la persona interessada sense més dilació; es revisi i es deixi sense efecte la suspensió acordada mitjançant resolució de 21 d'octubre de 2011, de manera que es reconegui el dret a la percepció de la prestació sense interrupció, i es faci l'abonament de les mensualitats endarrerides com més aviat millor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/12/2011 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/10/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/06/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
22/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
29/01/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
22/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
12/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
29/05/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-07396/2011