Resolució
Q-07195/2012 Disconformitat amb la manca de resposta del Departament d'Ensenyament a un recurs

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 08/11/2012
Data de l'últim moviment 06/02/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta del Departament d'Ensenyament al recurs que va formular el 28 de febrer de 2012 contra l'informe de la direcció dels Serveis Territorials del Baix Llobregat, de 30 de gener de 2012, que concloïa amb la inexistència d'indicis d'assetjament laboral; assetjament que ella havia denunciat tot posant en marxa el Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic laboral i altres discriminacions a la feina.

Contingut

En primer lloc, pel que fa a l'obligació de donar resposta als escrits adreçats a l'Administració cal recordar que es tracta d'un deure correlatiu al reconeixement del dret dels ciutadans a una bona administració, recollit a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. 

A més, l'article 42.7 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que el personal al servei de les administracions públiques que tingui a càrrec seu el despatx dels assumptes i també els titulars dels òrgans competents per instruir i resoldre són directament responsables, en l'àmbit de llurs competències, del compliment de l'obligació legal de dictar resolució expressa dintre de termini.

En segon lloc, pel que fa a l'actuació d'ofici sobre l'aplicació del Protocol per a la prevenció, la detecció, l'actuació i la resolució de situacions d'assetjament psicològic laboral i altres discriminacions a la feina, el Síndic va recomanar al Departament de Governació i Relacions Institucionals, entre altres coses, que motivés de forma fonamentada les decisions i que arbitrés mecanismes que possibilitessin la revisió de la decisió adoptada.

El Departament ha informat dels nous protocols que està elaborant per tractar les diferents situacions d'assetjament, els quals recullen les recomanacions del Síndic. Amb independència del fet que aquests protocols encara no hagin estat aprovats, el cert és que les recomanacions formulades per aquesta institució, la decisió manifestada pel Departament i el dret del ciutadà a la bona administració s'han de tenir en compte a l'hora d'atendre els escrits dels ciutadans. 

L'annex 5 del Protocol actualment vigent conté un apartat perquè s'exposin els motius que sostenen la decisió. En cap cas es pot considerar admissible justificar el silenci al ciutadà en el fet que no escau donar una resposta fonamentada en dret i que no resulta coherent impugnar els resultats d'una investigació que conclou que no hi ha indicis d'assetjament. Davant la legítima discrepància que la persona interessada pugui manifestar per escrit amb relació a la decisió dictada, cal donar-hi una resposta expressa que atengui les qüestions suscitades i que resolgui, coherentment, la ratificació o rectificació de la decisió.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que doni resposta escrita a la promotora d'acord amb les consideracions formulades, sens perjudici de contactar, si així ho estima oportú, amb la Direcció General de Funció Pública per prendre nota del canvi de directrius en els afers relacionats amb el Protocol.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/12/2012 Direcció de Serveis del Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/06/2014 Direcció de Serveis del Departament d'Ensenyament Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/06/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/10/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
24/11/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/01/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/02/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
06/02/2015 Direcció de Serveis del Departament d'Ensenyament Irregularitat