Resolució
Q-07197/2011 Queixa amb relació a un expedient de protecció de la legalitat urbanística obert per l'Ajuntament de Terrassa per unes obres de nova distribució dutes a terme sense llicència

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 18/11/2011
Data de l'últim moviment 24/01/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Terrassa Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que l'Ajuntament de Terrassa està tramitant un expedient de protecció de la legalitat urbanística contra ell per unes obres de nova distribució no legalitzades amb la llicència corresponent.

Segons la persona interessada, acollint-se a l'oferta que va llançar l'Ajuntament de Terrassa, va cedir la finca a Bauman Servei Jove perquè fos incorporada a la borsa de lloguer social. Aquesta entitat municipal el va assessorar sobre les obres que calia fer per rehabilitar els habitatges amb la finalitat de llogar-los. Segons diu, es van demanar els permisos corresponents per refer els banys, les cuines i les instal·lacions. Arran de la denúncia d'un llogater, es va obrir l'expedient de protecció de la legalitat urbanística objecte d'aquesta queixa.

Contingut

Segons es desprèn de l'informe de l'Ajuntament de Terrassa, dels sis habitatges construïts sense la llicència urbanística preceptiva, tres són legalitzables mentre que els altres tres no ho són, ja que tenen una superfície inferior a la superfície mínima de 40 m2 que estableix el Decret 55/2009, de 7 d'abril, sobre les condicions d'habitabilitat dels habitatges i la cèdula d'habitabilitat. 

Una de les possibles solucions per regularitzar la situació d'aquests habitatges és que els serveis d'urbanisme municipal certifiquin que els habitatges tenen una antiguitat anterior a l'any 1983. Aquest certificat serviria perquè la Generalitat expedís les cèdules d'habitabilitat corresponents. La segona possibilitat és legalitzar els tres habitatges que poden ser legalitzats d'acord amb la normativa vigent. 

Quant a la primera possibilitat, atès que la persona interessada no ha aportat cap prova que aquests habitatges existien abans del 1983, els serveis municipals d'urbanisme han consultat els arxius del Servei de Sistemes d'Informació Territorial i Població, i han posat de manifest l'existència d'empadronaments tan sols de dos dels habitatges els anys 2008 i 2009.  Consegüentment, és impossible emetre el certificat en qüestió.

Així doncs, el Síndic considera correcta l'actuació de l'Ajuntament pel que fa a l'expedient de protecció de la legalitat urbanística.

Pel que fa a l'actuació amb relació a la mediació del lloguer, el Síndic ha recordat a l'Ajuntament que el requisit d'habitabilitat dels habitatges és un aspecte concret del ?dret a un habitatge digne? que recull la Constitució espanyola (article 47), l'Estatut d'autonomia de Catalunya i la normativa sectorial. Així mateix, la legislació actual tipifica com a infracció greu el lloguer d'habitatges que no compleixin les condicions objectives d'habitabilitat, de la qual cosa es desprèn la necessitat que l'Administració actuï de manera contundent a l'hora de sancionar el lloguer d'habitatges que no compleixen els nivells mínims d'habitabilitat.

El Síndic ja ha manifestat que cal que l'Administració dugui a terme un control més rigorós amb relació a l'activitat d'intermediació immobiliària, amb la finalitat de garantir que els consumidors rebin tota la documentació i la informació que estableix la normativa. Amb més motiu, s'ha de ser molt exigent en aquest control si la intermediació la fa la mateixa Administració a través d'una empresa o d'una societat pública.

Amb aquest suggeriment, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte i arxiva l'expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/11/2011 Ajuntament de Terrassa Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/01/2012 Ajuntament de Terrassa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/01/2012 Ajuntament de Terrassa Resolució