Resolució
Q-07252/2014 Actuació d'ofici relativa a la rescissió de la concessió del magatzem de gas Castor i al pagament d'una indemnització a l'empresa concessionària

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 29/09/2014
Data de l'últim moviment 20/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Pendent de rebre informació de l'administració
Departament d'Interior Pendent de rebre informació de l'administració

Plantejament

El mes d'octubre de 2013, el Síndic va iniciar una actuació d'ofici per aclarir les causes dels moviments sísmics ocorreguts a la zona del delta de l'Ebre, i les conseqüències i els riscs d'aquestes activitats tant per a les persones com per al medi ambient. En el marc d'aquesta actuació, el Síndic va traslladar les seves consideracions a la defensora del poble, a la Generalitat de Catalunya i al Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana.

Amb posterioritat, i arran de la queixa que va formular en aquesta institució la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sènia, el Síndic va sol·licitar al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme informació respecte de la situació de la plataforma Castor d'emmagatzemament de gas natural, després de la renúncia de la concessió per part de l'entitat Escal UGS, participada per ACS i per la firma CLP. 

Resulta especialment rellevant per als promotors de les queixes i, per extensió, per al conjunt dels ciutadans el cost que haurà d'assumir l'Administració en autoritzar l'extinció de la concessió, a banda del cost associat al manteniment i al desmantellament posterior de les instal·lacions, un cop resolta la concessió.

Contingut

Arran de l'acceptació per part del Govern espanyol en el Reial decret llei 13/2014, de 3 d'octubre, pel qual s'adopten mesures urgents amb relació al sistema gasista i la titularitat de centrals nuclears, de la renúncia de la concessió del magatzem de gas Castor, s'ha fixat una indemnització per a la companyia. Al marge de les valoracions que puguin merèixer els termes en què es va plantejar el projecte, la seva planificació i les condicions de la concessió, en el moment de la rescissió de la concessió el que resulta rellevant per al conjunt dels ciutadans és el cost que aquesta rescissió comporta per a l'Administració concedent i la seva repercussió en els consumidors finals de la xarxa de gas. 

Per contra, el Reial decret llei no recull les anàlisis de riscos i les conseqüències dels sismes que van tenir lloc a la zona, ni les possibles indemnitzacions i compensacions, en el cas que corresponguin, a les persones afectades per danys materials i morals. 

Per aquest motiu, el Síndic ha suggerit als diversos grups parlamentaris del Congrés dels Diputats que votin en contra de la convalidació del text del Reial decret llei 13/2014, de 3 d'octubre, o, si escau, que votin a favor que sigui tramitat com a projecte de llei i, per tant, que doni lloc a la presentació d'esmenes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/10/2014 Departament d'Interior Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2014 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració