Resolució
Q-07301/2012 Queixa per la manca de substitució de tres mestres amb baixa mèdica d'una escola de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Professors
Data d'inici 13/11/2012
Data de l'últim moviment 02/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, pare d'un alumne de P3 d'una escola de Barcelona, manifesta la seva disconformitat amb la manca de substitució de tres mestres del centre. 

Exposa que a l'escola del seu fill tres mestres estan de baixa per malaltia i no han estat substituïts. Atès que es tracta d'un centre amb una única línea, això provoca una reducció de personal important que afecta directament l'atenció i educació dels alumnes.

Contingut

Segons la informació rebuda pel Consorci d'Educació de Barcelona, les baixes mèdiques ocorregudes a principi del mes de novembre de 2012 en aquest centre van afectar un docent d'anglès, un de primària i un d'infantil. D'aquestes tres baixes, només es va substituir des del primer dia la baixa corresponent al mestre d'infantil.

En aquest sentit, el Reial decret llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, de caràcter estatal, estableix en l'article 4, de substitució de professors, que ?en els centres docents públics, el nomenament de funcionaris interins per substitució transitòria dels professors titulars es produirà únicament quan hagin transcorregut deu dies lectius des de la situació que dóna origen al nomenament. El període de deu dies lectius previ al nomenament del funcionari interí s'ha d'atendre amb els recursos del mateix centre docent?.

Aquesta mateixa previsió es recull en els Criteris per a la gestió de la borsa de treball de personal docent per al curs 2012-2013, de 28 de juny de 2012, dictats per la Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics, quan estableix en el punt 4 la durada mínima dels permisos i llicències per als quals es nomenarà una persona substituta: ?No es nomenarà personal substitut fins que no hagin transcorregut deu dies lectius des de l'inici de la situació que justifica el nomenament. Durant el període de deu dies lectius anterior al nomenament del substitut els alumnes hauran de ser atesos amb els recursos propis del centre?.

Aquest mateix ordenament, però, amb el propòsit de vetllar per l'adequada atenció de l'alumnat escolaritzat en cas de baixes que coincideixin en el temps, afegeix que ?quan en un mateix centre hi hagi simultàniament diverses baixes d'una durada prevista superior als deu dies lectius, no cobertes amb personal substitut, i es prevegi que es mantindrà la simultaneïtat durant cinc dies lectius, com a mínim, a comptar des del dia de nomenament de la persona substituta, se seguiran els següents criteris: 1. A les escoles de menys de 20 mestres (...) es nomenarà personal substitut des del primer dia, a partir de la segona incidència simultània?.

En aquest cas, les baixes del docent d'anglès i del docent de primària no van superar els deu dies lectius i no van ser simultànies durant cinc dies lectius (ho van ser durant quatre), i la baixa del docent d'infantil, que va ser superior als deu dies lectius, es va cobrir des del primer dia.

Després d'estudiar amb deteniment aquest assumpte, doncs, el Síndic constata que l'Administració educativa acompleix els criteris establerts per la normativa que regula les substitucions de personal docent dels centres públics, de manera que formalment no aprecia cap actuació irregular. 

Tot i això, el Síndic alerta que l'establiment d'una durada mínima d'aquestes baixes (deu dies lectius) i també l'establiment d'un període temporal mínim de coincidència d'aquestes baixes (cinc dies lectius) pot no garantir suficientment en determinats casos una atenció educativa adequada de l'alumnat i el funcionament normal de l'activitat escolar, especialment quan es produeixen nombroses baixes de manera simultània.

Des d'aquesta perspectiva, doncs, de cara a garantir el dret a l'educació de qualitat en igualtat d'oportunitats, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estableixi criteris menys restrictius encara per garantir que la simultaneïtat de baixes en un mateix centre no impedeixi el funcionament normal de l'activitat escolar, especialment en centres de dimensions reduïdes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/11/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/12/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/01/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució
11/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/03/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/04/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
02/05/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-07295/2012