Resolució
Q-07301/2013 Disconformitat amb la desestimació d'una sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts en concepte d'impost sobre béns immobles

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 11/10/2013
Data de l'últim moviment 26/05/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Diputació de Tarragona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució emesa per l'organisme Base - Gestió d'Ingressos de la Diputació de Tarragona el 31 de juliol de 2013 en resposta a la sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts que va presentar amb relació a l'import satisfet entre 2008 i 2011 en concepte de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) d'un immoble del qual ja no era titular en aquell període.

Exposa que fa uns anys va atorgar poders per gestionar la venda de l'immoble però que no va ser informat de la transmissió, motiu pel qual va continuar fent el pagament dels rebuts de l'IBI. 

El 29 d'octubre de 2012 va presentar la sol·licitud de devolució d'ingressos dels exercicis no prescrits, amb la documentació conforme el propietari de l'immoble (i per tant subjecte passiu de l'impost) era un tercer en aquells exercicis, però només se li va estimar a partir de 2012.

Contingut

El promotor al·lega que fa uns anys va vendre l'immoble en qüestió del municipi de Banyeres del Penedès i que en exercicis posteriors a la venda, per error, va continuar pagant l'IBI. En data 29 d'octubre de 2012, en adonar-se que durant anys havia estat pagant uns rebuts de l'IBI que no li corresponien, va sol·licitar la devolució d'ingressos indeguts. Tot i això, aquesta sol·licitud va ser desestimada perquè es va considerar que aquelles liquidacions eren actes ferms i consentits atès que no havien estat recorreguts en temps i forma. 

El Síndic, però, entén que si l'Administració va liquidar l'IBI a una persona que no era el subjecte passiu, va incórrer en un error de fet. Per tant, tenint en compte que d'acord amb l'article 220 de la Llei general tributària, l'òrgan o organisme que hagi dictat l'acte ha de rectificar en qualsevol moment, d'ofici o a instància de la persona interessada, els errors materials, de fet o aritmètics sempre que no hagi transcorregut el termini de prescripció, l'Administració tributària hauria de revisar la decisió presa en data 31 de juliol de 2013, en el sentit d'estimar la sol·licitud del promotor de retornar els imports pagats pels exercicis durant els quals ell no era el subjecte passiu d'aquell impost i pels exercicis que no haguessin prescrit. 

Així doncs, el Síndic suggereix a Base - Gestió d'Ingressos que dugui a terme les actuacions oportunes per revisar la decisió presa en la resolució de data 31 de juliol de 2013 en el sentit d'estimar la sol·licitud del promotor i retornar-li els imports que va pagar en concepte d'IBI per exercicis no prescrits i durant els quals el promotor no era el subjecte passiu de l'IBI, sempre que el promotor hagi aportat dades suficients a l'Administració que demostrin que durant aquells exercicis no tenia cap dret sobre la finca.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/01/2014 Base - Gestió d'Ingressos Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/01/2014 Base - Gestió d'Ingressos Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/06/2014 Base - Gestió d'Ingressos Resolució pendent d'acceptació
21/07/2014 Base - Gestió d'Ingressos Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/07/2014 Base - Gestió d'Ingressos Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/08/2014 Base - Gestió d'Ingressos Irregularitat
26/05/2015 Base - Gestió d'Ingressos Seguiment finalitzat