Resolució
Q-07330/2012 Disconformitat amb l'actuació dels serveis socials de l'Ajuntament d'Oristà

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 14/11/2012
Data de l'últim moviment 16/01/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Oristà Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació dels serveis socials de l'Ajuntament d'Oristà perquè considera que no l'ajuden suficientment.

Exposa que es va adreçar als serveis socials el mes de maig de 2012 per exposar la situació en què es troba, i que l'assistent social que el va atendre només li va oferir un ajut d'aliments durant tres mesos, el qual ja ha esgotat. Així mateix, manifesta que el tracte rebut no va ser adequat i que l'assistent es va negar a tramitar una prestació de renda mínima d'inserció per a la seva dona.

Contingut

Atesa la informació tramesa, el Síndic observa que l'Ajuntament d'Oristà està fent un seguiment de la situació de la persona interessada i la seva parella, i que s'han tramitat diverses ajudes d'acord amb les necessitats que plantegen. Segons s'exposa, la parella està buscant feina a l'estranger, i sembla que tenen possibilitats de trobar-ne.

D'acord amb la informació tramesa, la propera entrevista amb la treballadora social de referència estava prevista per al mes de gener de 2013 per valorar la situació.

Respecte de la possibilitat de sol·licitar una renda mínima d'inserció, tot i que el Síndic considera que la informació i l'assessorament tramès a la persona interessada són correctes, recorda a l'Ajuntament que la intervenció dels serveis socials bàsics en aquests procediments és essencial, ja que, a més d'informar i orientar les persones interessades sobre els requisits per accedir a la prestació, els correspon l'elaboració del pla individual d'inserció i reinserció social i laboral (PIR), d'acord amb el que estableix l'article 9 de la Llei 10/1997, que inclou el diagnòstic de la situació personal i familiar.

Per tant, si, un cop valorada la situació, el professional encarregat del cas considera que la persona interessada no reuneix els requisits establerts i que no és procedent l'elaboració del pla individual d'inserció, hauria d'elaborar el seu informe en el sentit que tècnicament consideri convenient, a fi i efecte de deixar constància de la seva valoració i, en tot cas, informar-ne de manera veraç i clara la persona interessada.
 
Ara bé, això no pot justificar una negativa a tramitar la sol·licitud, ja que la resolució no correspon als serveis socials bàsics, sinó a un organisme diferent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/12/2012 Ajuntament d'Oristà Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2013 Ajuntament d'Oristà Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/01/2013 Ajuntament d'Oristà Resolució
16/01/2013 Ajuntament d'Oristà Seguiment finalitzat