Resolució
Q-07367/2012 Disconformitat amb la comunicació del Districte de Ciutat Vella de Barcelona de 26 d'octubre de 2012 de retirada de diverses acreditacions de "Músics al Carrer"

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Autoritzacions i concessions
Data d'inici 15/11/2012
Data de l'últim moviment 22/12/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la comunicació del Districte de Ciutat Vella de Barcelona de 26 d'octubre de 2012 de retirada de diverses acreditacions de "Músics al Carrer"

En aquesta comunicació, el Servei a les Persones del Districte proposa retirar-los de forma definitiva les acreditacions, sobre la base que la normativa reguladora del projecte Músics al Carrer per al 2012 estableix que en casos de desobediència o desordre públic el músic serà exclòs del projecte de manera definitiva. Malgrat tractar-se d'una proposta, a continuació se'ls adverteix que a partir de la notificació no podran exercir l'activitat per a la qual estaven autoritzats.

Abans de la recepció d'aquesta proposta o resolució municipal, les persones interessades s'havien adreçat al Districte, per escrit de 3 d'octubre de 2012, per lamentar els fets succeïts amb la policia el 16 de juliol de 2012, quan uns agents de la Guàrdia Urbana els van denunciar per infracció a la normativa de músics al carrer i per desobediència a l'autoritat, i sol·licitar poder mantenir la seva activitat musical al carrer.

Contingut

El Síndic recorda que la Normativa Músics al Carrer 2012 no és una disposició normativa; és a dir, no ha estat dictada en exercici de la potestat normativa municipal, ni tampoc ha estat publicada en el Butlletí Oficial de la Província.

La regulació de "Músics al carrer" duu a confusió perquè es conceptua alhora i de forma indistinta com a projecte i com a normativa malgrat no ser-ho: D'una banda, es fa constar que és un projecte que estableix les condicions que cal complir per desenvolupar l'activitat dels músics al carrer al Districte de Ciutat Vella, entre les quals és necessari disposar de l'acreditació corresponent, que es pot obtenir per sorteig. I de l'altra, determina que l'incompliment de la normativa faculta el Districte per retirar l'acreditació als músics i que, en cas de reincidència, aquests quedaran fora del projecte de forma definitiva; i que el mateix succeeix en els casos de desobediència o desordre públic.

Si això és així, cal concloure que la Normativa Músics al Carrer, en la mesura que no és una disposició de caràcter general, no té potestat per obligar ni per aturar l'actuació dels particulars amb la imposició de sancions.

A l'escrit municipal d'1 de febrer de 2013 de desestimació de les al·legacions de les persones interessades s'assenyala que els fets descrits pels agents de la Guàrdia Urbana contenen elements necessaris per constituir prova de la comissió d'un fet susceptible de ser sancionat.

Per tant, si la retirada de l'acreditació com a músic al carrer es conceptua com a sanció, aquesta esdevé nul·la de ple dret pel fet d'haver estat dictada al marge de qualsevol procediment i sense respectar els principis de legalitat i de tipicitat, d'acord amb l'article 25.1 de la Constitució espanyola.

D'altra banda, les comunicacions municipals que s'han adreçat a les persones interessades, si bé pel seu contingut tenen una aparença d'acte resolutori, són en realitat propostes, en les quals no s'ha inclòs cap tràmit d'audiència ni peu de recurs.

El Síndic també assenyala que l'Ordenança reguladora sobre l'ús de les vies i els espais públics de Barcelona disposa que les actuacions musicals al carrer constitueixen un ús especial de la via pública i, com a tal, requereixen llicència llevat que es desenvolupin complint les condicions fixades a l'article 28.2. 

Tot i això, ni a l'escrit municipal de 26 d'octubre de 2012 de la Direcció de Serveis a les Persones del Districte de Ciutat Vella, ni a l'escrit de proposta de desestimació de les al·legacions d'1 de febrer de 2013 no s'invoquen les disposicions de l'Ordenança com a fonament del procediment per declarar caducada l'acreditació, per incompliment de condicions.

Ara bé, malgrat que les persones interessades van entrar a formar part d'un projecte aprovat pel Consell Plenari del Districte, el cert és que aquest projecte no és una disposició normativa. Per tant, a diferència del que es fa constar a l'escrit municipal adreçat a les persones interessades, la seva actuació no està tipificada com a presumpta infracció que hagi de dur aparellada una sanció, ni tampoc pot comportar la retirada de l'acreditació.

En aquest sentit, la determinació de les condicions fixades en el projecte Músics al Carrer 2012 hauria de ser objecte de regulació en un pla, de conformitat amb l'article 42 de l'Ordenança reguladora sobre l'ús de les vies i els espais públics de Barcelona, relatiu als plans i normativa d'instal·lacions, tal com ja s'ha fet en altres àmbits, com per exemple amb l'aprovació dels plans reguladors de les autoritzacions de terrasses i vetlladors en diferents districtes. 

Aquesta regulació hauria de contenir, entre altres aspectes, el procediment per a l'atorgament de la llicència o acreditació, les condicions de la llicència i la remissió al règim disciplinari i sancionador de l'Ordenança, a banda de les circumstàncies que poden dur a declarar la caducitat de la llicència. D'aquesta manera, l'Ajuntament disposaria d'una habilitació normativa que li possibilitaria actuar en detectar qualsevol incompliment. 

En vista del que s'ha exposat, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona que deixi sense efecte la retirada de l'acreditació de "Músics al Carrer" de les persones interessades, i que aprovi el pla regulador de músics al carrer i el publiqui en el Butlletí Oficial de la Província.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/01/2013 Districte de Ciutat Vella Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2013 Districte de Ciutat Vella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2013 Districte de Ciutat Vella Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/06/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
21/08/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
07/10/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/12/2013 Ajuntament de Barcelona Irregularitat
05/12/2013 Districte de Ciutat Vella Irregularitat
09/12/2013 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
30/10/2014 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
19/12/2014 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/12/2014 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració