Resolució
Q-07389/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 16/11/2012
Data de l'últim moviment 12/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció, que es va acordar arran de la formalització d'un contracte de treball l'11 de novembre de 2011. 

Exposa que els serveis socials la van informar que atès que havia suspès la prestació per inserció laboral i era família monoparental podia continuar cobrant l'ajut complementari durant un període màxim de dotze mesos. Tot i això, no se li ha abonat cap import.

Contingut

En l'informe Departament d'Empresa i Ocupació s'indica que a la resolució de suspensió ja es reconeixia el manteniment dels ajuts complementaris mensuals, d'acord amb els decrets 228/2008 i 339/2006, actualment derogats pel Decret 384/2011, de 30 d'agost, normativa que era aplicable a aquest supòsit. 

No obstant això, l'article 16.6 del Decret 384/2011, de 30 d'agost, de desenvolupament de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, també reconeix que, en el supòsit de famílies monoparentals, excepcionalment els ajuts complementaris a la prestació per fill o filla menor de setze anys, per fill o filla amb una discapacitat d'almenys un 33% o per família monoparental sense pensió d'aliments es mantindran durant un període màxim de dotze mesos sempre que la causa de suspensió de la prestació sigui la inserció laboral.

En aquest cas, els ajuts estan reconeguts però no s'han fet efectius per manca de disponibilitat pressupostària, tot i que sobre la base d'una fonamentació normativa que ja ha estat derogada.

De tota manera, no s'observa que s'hagi dictat cap nova resolució en què es determini que la suspensió de la prestació de què és titular la persona interessada finalitza i se'n dicta una de nova per un motiu diferent a la inserció laboral, que no dóna dret a la percepció de l'ajut complementari de família monoparental.
 
Per aquest motiu, el Síndic ha suggerit al Departament d'Empresa i Ocupació que dicti les resolucions que estimi convenients i que les notifiqui degudament a la persona interessada perquè sigui coneixedora del dret a l'abonament de la prestació o ajuts complementaris que li corresponen i pugui esgrimir el que estimi convenient en la seva defensa. També li ha demanat que aboni a la persona interessada les quantitats reconegudes al més aviat possible.

Posteriorment el Departament ha informat que en data 15 d'abril de 2014 va notificar a la persona interessada els períodes amb dret a percebre els ajuts complementaris de família monoparental i de menor de setze anys, de manera que el Síndic considera parcialment acceptats els seus suggeriments.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/12/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/02/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
06/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
09/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
09/05/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
12/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat